PODIJELI

Zbog dugotrajnih kiša na sjeveru Crne Gore, sakupljanje sijena nije pravo ni počelo iako je i jul pri kraju.

Domaćini najavljuju smanjenje stočnog fonda jer se ove sezone neće sakupiti potrebna količina sijena, a i ono što  uspije da se ukosi je vrlo lošeg kvaliteta.

Dugotrajni kišni period ove godine, od polovine maja pa do polovine jula, ne pamte ni najstariji stanovnici ovih krajeva. Na sjeveru Crne Gore ovim lošim vremenskim prilikama posebno su pogođeni stočari. Livade su bile dospjele za koševinu već krajem maja, ali je vrlo mali broj domaćina uspio nešto da pokosi iako se i jul već završava.

Na domaćinstvu Draga Milića u Srdanovom Grobu do sada su ukosili oko 300 bala sijena vrlo lošeg kvaliteta, što nije ni deseti dio livada koje imaju za koševinu, saznali smo od Dragovog sina Milanka. Milići su bili crnogrski rekorderi u proizvodnji sira, trenutno imaju 17 muznih grla jer su 5  krava već prodali, a Milanko kaže da će morati da prodaju još minimum pet grla. Milićima za ishranu grla tokom zime treba najmanje oko 7000 bala sijena uz domaće žito, koncentrate I drugu stočnu hranu. Tokom prethodne zime metar sijena  je dostigao cijenu od oko 15 evra, starog sijena nema skoro nigdje po selima, a za narednu zimu predviđaju  se još više cijene sijena.

Teško je onima koji imaju samo jednu kravu, a ne stočarima koji imaju preko dvadeset grla. Ovogodišnje sijeno biće vrlo slabog kvaliteta tako da će I prinosi mlijeka biti umanjeni. Mnogi stočari, zbog toga,  već sad najavljuju smanjenje stočnog fonda.

Komentariši