PODIJELI

Prihodi Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u prošloj godini iznosili su 234,35 miliona eura, i veći su 0,85 odsto u odnosu na prethodnu, saopšteno je iz te kompanije.

Odbor direktora EPCG utvrdio je predloge odluka o poslovanju kompanije i konsolidovanih finansijskih iskaza zaključno sa 31. decembrom.

„Tokom prošle godine, EPCG (EPCG, CEDIS, ZETA Energy i EPCG Beograd) je poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova, a smanjena proizvodnja uslovljena lošom hidrološkom situacijom uticala je na poslovni rezultat“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, i pored pune pogonske spremnosti elektrana, loši hidrometeorološki uslovi tokom prošle godine prouzrokovali slabu raspoloživost vodenog kapaciteta akumulacija, što je direktno uticalo na manju proizvodnju i finansijski rezultat protekle godine.

„Poslovni prihodi u prošloj godini iznosili su 234,35 miliona eura, i veći su 0,85 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, kazali su iz EPCG.

Kako su naveli, dobit prije odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova amortizacije (EBITDA) od 23 miliona eura ostvarena u prošloj godini je za 65,07 odsto manja u odnosu na 2016, dok je dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) u iznosu od -15,75 miliona eura manja 243,42 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

„Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u prošloj godini je iznosila 2.190 GWh (26 odsto manje u odnosu na 2016. ), od čega je 925 GWh proizvedeno u hidroelektranama (47 odsto manje u odnosu na 2016.) a 1.265 GWh je proizvela termoelektrana Pljevlja (četiri odsto više u odnosu na 2016. godinu)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je uvoz električne energije za internu upotrebu iznosio 1.182 GWh, 57 odsto više nego u 2016. godini, a ukupan konzum električne energije u prošloj godini bio je za devet odsto veći u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 3.152 GWh.

Kapitalna izdvajanja u prošloj godini iznosila su 27,67 miliona eura, ali se, kako su kazali iz EPCG i dalje ulažu značajni napori u optimizaciji raspoloživosti postrojenja, modernizaciju i rekonstrukciju objekata, smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži i smanjenju troškova, kao i povećanje ukupne efikasnosti.

„Sve u cilju poboljšanja sigurnosti snabdijevanja potrošača i stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema države“, dodaje se u saopštenju.

Odbor je, kako se navodi, utvrdio i predloge odluka o pokriću gubitaka iz prethodne godine, kao i odluke o raspodjeli akomulirane dobiti i isplati dividende.

Komentariši