PODIJELI

Meteorolozi kažu da po količini padavina period od januara do jula ima ekstremne karakteristike, a do kraja jula najavljuju oblačno, padavine i grmljavinu posebno na sjeveru.

Na osnovu prognostičkog materijala, iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, saopštili su da od sutra, 24. jula do kraja mjeseca očekuju da će skoro svakodnevno biti uslova za lokalni razvoj oblaka sa kratkotrajnom kišom i grmljavinom, prvenstveno u kontinentalnim predjelima i planinskim regijama. Ipak, iz Zavoda napominju da su moguće promjene u prognostičkom materijala, pa samim tim i promjene u prognozi.

Meteorolozi kažu da je po količini padavina i broju kišnih dana period od januara do jula na granici rekorda za više od pola vijeka, te se može okarakterisati kao događaj koji poprima ekstremne karakteristike.

U preliminarnom izvještaju meteorologa Luke Mitrovića i Branka Miceva navedeno je da je januar po količini padavina bio suv, dok je februaru palo skoro 60 odsto više kiše od uobičajene mjesečne količine.

Mart je bio rekordno najkišniji za više od pola vijeka. U martu je prosječno palo za oko 160 odsto više kiše od klimatske normale. U aprilu je zabilježen manjak padavina. Maj je bio takođe kišovit i palo je za oko 39 posto više kiše u odnosu na uobičajenu mjesečnu količinu, to jeste klimatsku normalu.

Jun je neuobičajeno kišan sa oko 34 odsto više padavina. U Pljevljima povećana količina padavina u junu iznosi 21 odsto. Po evidenciji Meteorološke stanice iz Pljevalja u junu je bilo 26 kišnih dana. Najduži period bez kiše bio je tri dana, a to je 23,24 i 25 jun.

U julu je do sada bilo samo šest dana bez kiše, što znači da je bilo 16 kišnih dana. Takođe, samo tri dana uzastopno nije padala kiša i to 20, 21 i 22. jula.

Najtopliji dan ove godine u Pljevljima je bio 8. jun kada je maksimalna dnevna temperatura iznosila 33 stepena Celzijsa. Najveću štetu trpe poljoprivrednici, jer je ovo period kada se kosi trava i kada su dani bez kiše poželjni.

Komentariši