PODIJELI

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević održao je sastanak sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem, na kojem je najavljeno usklađivanje odredbi granskog kolektivnog ugovora sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, kako bi se uvećali koeficijenti i omogućilo povećanje plata prosvjetnim radnicima u narednoj godini.

Pavićević je za Dan kazao da se rebalansom budžeta, kojim Vlada namjerava da opredijeli dodatnih 13,5 miliona eura za obrazovni sistem, vraćaju dugovi i sredstva koja su nedostajala za plate nastavnicima u 2017. godini.

“To su sve dugovi iz prošle godine i novac koji je falio za plage. Radi se o nedostajućim sredstvima u planiranom budžetu. Nije isplaniran budžet onako kako je trebalo, pa je moralo doći do rebalansa. Razgovarali smo o moguđnostima da se uskladi granski kolektivni ugovor sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru i pronađu mogućnosti za povećanje plata nastavnicima”, ističe Pavićević.

Pavićević je saopštio da je u sklopu redovnih zajedničkih aktivnosti održan sastanak članova Izvršnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore i ministra prosvjete sa Šehovićem o aktuelnim temama značajnim za prosvjetne radnike u Crnoj Gori.

“Tokom sastanka je bilo riječi o usklađivanju odredbi Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, isplatama jubilarnih zaraca, normama časova i drugim relevantnim pitanjima za prosvjetne radnike. Kada je riječ o usklađivanju odredbi Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u dijelu koji se odnosi na koeficijent zarade zaposlenima u prosvjeti, dogovoreno je da se formira zajednička radna grupa koja će pripremiti predloge izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete i njegovo usklađivanje sa zakonom”, objašnjava Pavićević.

Iz Ministarstva prosvjete Danu je saopšteno da razlog za povećanje izdataka za bruto zarade za zaposlene u sistemu obrazovanja nije rezultat nekontrolisanog povećanog zapošljavanja u resoru prosvjete u prvoj polovini 2018. godine, jer ga nije bilo, već potrebe da se obezbijede nedostajuća sredstva za bruto zarade za ovu godinu.

Izvor: Kodex

Komentariši