PODIJELI

Pravilinik o zahtjevima za eko-dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva u primjeni je od 1. jula ove godine, a njime se zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100W i većih. Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do 1. jula, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište ove vrste sijalicanje nakon pomenutog datuma. Međutim, sagovornici Vikend novina kažu da je interesovanje za njihovu kupovinu opalo i prije donošenja ove zabrane.

Tako Irena iz Podgorice kaže da je sijalice od 100 vati i ranije prestala da kupuje iz bezbjednosnih razloga.

“Prestala sam da ih kupujem kada mi je jedna pukla i oštetila plafonjerku. Od tada kupujem samo štedne ili LED sijalice”, kazala je ona.

Takođe, komercijalista u prodavnici opreme za domaćinstvo Okov Ljubomir Tomović Vikend novinama kaže da je interesovanje za kupovinu starih sijalica opalo još od pojave led sijalica.

“Mi imamo zalihe sijalica od 100 vati, koje mogu potrajati još dva mjeseca, a najviše do kraja godine. Međutim, od 1. jula nijesmo primijetili da je interesovanje za kupovinu ovih sijalica poraslo. Kupci se odavno češće opredjeljuju za LED sijalice, a ni sada se nije ništa promijenilo”, kazao je Tomović.

Prema njegovim riječima, jedan od glavnih razloga je to što su LED sijalice isplativije jer duže traju.

“Rok trajanja klasičnih sijalica je do 1.000 radnih sati, a rok trajanja LED sijalica je od 1.000 radnih sati pa nadalje. Ranije je njihova cijena bila veća, međutim, kako je konkurencija porasla, sada ih možete kupiti po znatno nižim cijenama. Sve zavisi od proizvođača, ali cijene se kreću od 1,5 do 10 eura i više, ukoliko želite ukrasne LED sijalice”, naveo je Tomović.

On objašnjava da je LED sijalica od 12 do 15 W, odnosno od oko 1.200 do 1.400 lumena, adekvatna je zamjena klasičnoj sijalici od 100 W.

“Te LED sijalice su i najprodavanije, a imate i one sa manje lumena. Takođe, sada postoje i LED sijalice sa žutom svjetlošću, koju najčešće biraju kupci koji ne mogu da se naviknu na svjetlo koje daje obična LED sijalica”, objašnjava, Tomović.

Kako objašnjava prodavačica u istoj radnji Jelka Savović, za stare žarne sijalice su i dalje zainteresovani stariji ljudi, radnici i moleri.

“Njima klasična sijalica od 100W odgovara zato što im kratko treba, samo dok obave neki posao, a pritom je jeftina. Međutim, sve veće interesovanje se javlja za LED sijalice. Kupce zanima sve vezano za njih, kakvu svjetlost daje, koliki prostor može da osvjetli, koliko traje itd.”, kazala je Savović.

Premda je interesovanje za kupovinu žarnih sijalica opalo, iz Ministarstva ekonomije upozoravaju da se primjena Pravilnika kontroliše, te da su za one koji krše propise predviđene novčane kazne, od 500 do 20.000 eura.

“Za svako pravno lice koje stavlja na tržište proizvode koji nijesu usaglašeni sa tehničkim propisima, predviđene su odgovarajuće novčane kazne shodno Zakonu o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usaglašenosti”, objašnjavaju iz Ministarstva ekonomije za VN.

Kako napominju, primjenu propisa koje je donijelo Ministarstvo ekonomije, a koji se tiču zahtjeva za eko-dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva, prate i kontrolišu nadležni inspekcijski organi.

Pored starih sijalica od 100W, kažu iz Ministarstva, iz upotrebe će do kraja godine biti povučene i one manje snage.

“U skladu sa Pravilnikom o zahtjevima za ekodizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva, stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage od 75W i veće biće zabranjeno od 1. januara 2019. Isto će važiti za sijalice snage od 60W i veće od 1. jula 2019, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji”, ističu iz Ministarstva ekonomije.

Izvor: Dnevne novine

Komentariši