PODIJELI

Promjena prezimena udajom stvar je tradicionalnog, očekivanog okvira koji mnoge žene ispunjavaju iz želje, formalnosti ili prosto zbog očekivanja sredine, partnera ili porodice. To se nekada računalo kao potvrda ljubavi, posvećenosti, spremnosti na zajedništvo.

Rjeđe se stvar sagledavala iz drugog ugla: kako je činjenica, odnosno fenomen, da su do skoro žene gotovo isključivo odlučivale da prilikom sklapanja braka uzmu muževljevo prezime uticala na njihov identitet, ličnost i, u konačnom, poziciju u društvu i pravu.

Lani su na teritoriji glavnog grada sklopljena 683 braka, a 75 žena je svom prezimenu dodalo prezime supruga, 22 su zadržale svoje, a ostale su uzele muževljevo prezime. Matičarka Slobodanka Jelenić, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, primjećuje da su žene koje najčešče zadržavaju svoje prezime one koje su ostvarene u poslu i time prepoznatljive, visokoobrazovane ili pak ne žele da se porodično djevojačko prezime izgubi.

“Ono što sam primijetila je da kada matičar postavi pitanje oko izjašnjavanja u vezi prezimena prisutni s pažnjom iščekuju odgovor. Kako god, uvijek se poštuje odluka mladenaca. Ako bih se osvrnula na neki duži vremenski period unazad, moglo bi se reći da se broj žena koje su zadržale svoje prezime ili svom dodale prezime supruga povećao”, kazala je Jelenić.

Da se bez obzira na emancipaciju ukupnog društva u osnovi ponašamo shodno patrijarhalnoj matrici na kojoj je crnogorsko društvo utemeljeno, smatra sociološkinja Biljana Radović.

“Donoseći odluku o prezimenu, u većini slučajeva žena odlučuje shodno onome šta se od nje očekuje, a ne shodno svojim htjenjima i željama”, jasna je Radović.

Ona ističe da što je struktura stanovništva manje obrazovana ili siromašnija, uz izraženu tradicionalnost, vjerovatnoća da će žena uzeti muževljevo prezime je veća.

“Broj žena sa dodatim prezimenima u većim gradovima je nešto češća pojava, no one koje zadrže svoje su i dalje rijetkost. Uzimanje supružnikovog prezimena nekad se smatralo obavezom, a sada je više motivisano potrebom da se partneru ispuni želja. Emancipacija i osavremenjivanje društva, a naročito osnaživanje žena, će u budućnosti doprinijeti da žene odluku o prezimenu koje će nositi nakon stupanja u bračnu zajednicu donesu shodno svojim htjenjima i željama. S tim što je to jedan veoma dug proces, obzirom da i dalje govorimo o patrijarhalnom društvu”, primjećuje Radović.

Izvor: Pobjeda

Komentariši