PODIJELI

Ministarstvo odbrane je za perspektivna vojna skladišta minsko eksplozivnih sredstava odredilo tri skladišta: “Taraš”, “Brezovik” i “Židovići”, pokazuje zvaničan Izvještaj Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

U dokumentu se navodi da je vojno skladište „Taraš“ kod Danilovgrada, potpuno rekonstruisano u skladu sa savremenim NATO standardima za čuvanje i smještaj municije.

Što se tiče vojnog skladišta „Brezovik“ u Nikšiću, za rekonstrukciju i izgradnju objekata u ovom skladištu urađen je Glavni projekat vrijednosti 2.500.000 eura.

“U skladu sa Glavnim projektom do sada su u građevinskom smislu rekonstruisani objekti: M -7, M -8, M -9, M -10, M -11, M -12, M -13, S -2 i S -3, čija investiciona vrijednost je iznosila 777.000 eura. Rekonstrukcijom ovih magacina stvoreni su savremeni uslovi za bezbjedno uskladištenje municije i minsko eksplozivnih sredstava. Za završetak radova po urađenom Glavnom projektu potrebno je još oko 1.723.000 eura, a radovi će biti realizovani u narednom periodu, u skladu sa dinamikom priliva novčanih sredstava od strane donatora (OSCE i UNDP u Crnoj Gori)”, piše u Izvještaju.

U tom smislu, do kraja 2018. godine je planirano postavljanje nove ograde u skladištu „Brezovik“. Vrijednost radova iznosi 270 .000 eura, a sredstva su obezbijeđena kroz MONDEM program.

Što se tiče vojnog skladišta „Židovići“ u Pljevljima, u njemu postoje dva objekta za skladištenje municije, KN -5 i KN -6.

“Oba magacina su rekonstruisana i stvoreni su uslovi za bezbjedno uskladištenje municije. Objekti u kojima su uskladištena ubojna sredstva pod stalnom su fizičkom i tehničkom zaštitom. Fizička zaštita je dominantna u obezbjeđenju objekata, procentualno su malo zastupljeni elektronski sistemi zaštite”, zaključuje se u Izvještaju, a prenosi portal Analitika.

Izvor: Analitika

Komentariši