PODIJELI

Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za dodjelu 332 stipendije najboljim studentima, studentima sa invaliditetom, te studentima deficitarnah zanimanja za nastavu na albanskom jeziku, za studijsku 2018/2019. godinu. Od ukupno 332 stipendije, 200 će pripasti najboljim studentima koji produžavaju pravo na stipendiju, 100 najboljim studentima koji prvi put konkurišu, 20 studentima sa invaliditetom i 12 studentima deficitarnih zanimanja za nastavu na albanskom jeziku.

Pravo da konkurišu za stipendiju imaju najbolji studenti na drugoj i narednim godinama studija, koji su prvi put upisali semestar tekuće studijske godine, nijesu gubili ni jednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu ustanove visokog obrazovanja na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli indeks uspjeha najmanje 9,00. Prijava za stipendije može se preuzeti samo elektronski, sa sajta Ministarstva prosvjete, a rok za podnošenje dokumenata za dodjelu stipendija najboljim studentima je od 3. septembra do 19. oktobra 2018. godine.

Ministarstvo prosvjete raspisalo je i konkurs za dodjelu 185 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, od čega: 20 učenicima osnovnih škola koji prvi put konkurišu za stipendiju, 40 učenicima osnovnih škola koji produžavaju pravo na stipendiju, 30 učenicima srednjih škola koji prvi put konkurišu za stipendiju, 60 učenicima srednjih škola koji produžavaju pravo na stipendiju i 35 učenicima srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju – kuvar, konobar, poslastičar, pekar i instalater u građevinarstvu.

Pravo da konkurišu imaju talentovani učenici druge i narednih godina školovanja koji blagovremeno i uspješno ispunjavaju obaveze propisane statutom škole. Talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne odnosno srednje škole, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika. Rok za podnošenje dokumenata je od 3. septembra do 19. oktobra 2018. godine.

Ministarstvo prosvjete raspisalo je Naknadni konkurs za dodjelu 147 stipendija za deficitarne kvalifikacije za učenike koji upisuju prvi razred srednjih stručnih škola za školsku 2018/2019.

Petnest stipendija dobiće učenici koji se obrazuju za deficitarne kadrove u Javnoj ustanovi Srednja stručna škola Pljevlja i to po  pet stipendija kuvarima, Instalaterima sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije i bravra.

Dodjela stipendija učenicima vrši se na osnovu uspjeha ostvarenog u osnovnoj školi. Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje se u mjesečnom novčanom iznosu u deset jednakih mjesečnih rata učenicima koji imaju status redovnog.

Dokumenta za Naknadni konkurs za dodjelu stipendija za deficitarne kvalifikacije se podnose školi od 22. do 24. avgusta 2018. Godine, saopštili su iz PR služba Ministarstva prosvjete.

Komentariši