PODIJELI

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane su od polovine juna van prometa stavili i ocijenili nebezbjednim 418 kilograma meda, 22 kilograma meda sa orašastim plodovima i 65,5 litara maslinovog ulja, saopštila je direktorica Uprave Vesna Daković. Inspekcija ove uprave Ministarstva poljoprivrede pokrenula je u junu organizovanu akciju kontrole prodaje meda i maslinovog ulja na tržištu, u cilju zaštite zdravlja potrošača i brenda crnogorskog meda.

“Oduzeti proizvodi su ocijenjeni nebezbjednim, jer nijesu ispunjavali propisane zahtjeve za stavljanje na tržište. Između ostalog, prodavci nijesu posjedovali dokaz o porijeklu, odnosno proizvođaču ove hrane, proizvodi nijesu bili označeni/deklarisani i nijesu čuvani na propisani način”, kazala je Daković Pobjedi.

Ona je navela da je prije uništavanja oduzetih proizvoda izvršena dodatna laboratorijska provjera kvaliteta i prisutnosti potencijalnih supstanci opasnih po zdravlje ljudi.

“Rezultati ispitanih pojedinih parametara kvaliteta ukazuju da se radi o “falsifikatu”, odnosno da ispitani uzorak nije proizvod pčela, što jasno ukazuje da su prodajom ovakvih proizvoda potrošači prevareni i dovedeni u zabludu da su kupili med, a kupili su gusti, šećerni sirup”, poručila je Daković.

Ona je navela da je odmah nakon dobijanja informacija da se na tržištu Crne Gore vrši prodaja meda i maslinovog ulja sumnjivog porijekla i kvaliteta na tezgama pored saobraćajnica, Uprava za bezbjednost hrane polovinom juna preduzela pojačane kontrolne aktivnosti. Naglasila je da kvalitet, održivost i stabilnost hrane zavise od uslova čuvanja, higijene rukovanja i niza drugih faktora koji određeni proizvod u procesu prometa mogu učiniti štetnim ili nepogodnim za ishranu ljudi.

“U cilju utvrđivanja bezbjednosti meda, maslinovog ulja i drugih vrsta hrane, posebno uzimajući u obzir rizik koji nosi prodaja hrane na otvorenom, bez zaštite od kontaminacije i direktno izložene sunčevoj svjetlosti, inspektori su izvršili veći broj kontrola na lokacijama pored vjerskih objekata, kao i onih koje se nalaze na putnim pravcima ka Nikšiću, Zabljaku, Njegušima, Mojkovcu, Kolašinu, Đurđevića Tari, Nacionalnom parku Durmitor kao i pijacama u Tuzima, Podgorici, Tivtu, Kotoru, Ulcinju i Budvi”, navela je Daković.

Prema riječima Daković, postoje neodgovorni i prodavci koji i pored izrečenih mjera, oduzimanja proizvoda, pokretanja prekršajnih prijava i izricanja novčanih kazni, pokušavaju i dalje povremeno staviti proizvode bez porijekla i oznaka na neuslovnim mjestima.

“Takođe, imamo još jedan problem koji se ogleda u tome da kupci vrlo često vjeruju da baš u tim područjima mogu kupiti domaći proizvod i neoprezno se odlučuju za kupovinu neoznačenih proizvoda”, upozorila je Daković.

Izvor: Pobjeda

Komentariši