PODIJELI

Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca obilježio je prvu godinu od osnivanja. Cilj formiranja strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca bilo je sakupljanje značajnog broja vatrogasaca-spasilaca na jedno mjesto a koji su članovi Sindikalnih organizacija lokalnih samouprava odn. Sindikata uprave i pravosuđa ili uopšte nijesu bili sindikalno organizovani, kako bi na organizovan način rjšavali svoje problem.

Problemi su evidentni kaže predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca i spasilaca Ratko Pejović male, neujednačene i neredovne zarade, neredovno uplaćivanje poreza i doprinosa, mali broj zaposlenih vatrogasaca-spasilaca u pojedinim službama, nedostatak lične i kolektivne zaštitne opreme, nepostojanje kvalitetnih zakonskih i podzakonskih akata kojima se bliže uređuju brojna prava i obaveze vatrogasaca-spasilaca, neuplaćivanje staža u uvećanom trajanju, nepostojanje akta o procjeni rizika na radnom mjestu, visina procenta osiguranja za slučaj povrede ili smrti na radnom mjestu i mnogi drugi… Svi ti problemi su proistekli nepoštovanjem zakonske regulative ili su do problema dovela loša zakonska rešenja.

Za takvo stanje zaslužna su dva zakonska rješenja ,Zakon o zaštiti i spašavanju i zakon čije su izmjene u proceduri – Zakon o PIO, napominje Pejović.

“ Zakon o zaštiti i spašavanju u svom članu 46e kaže da vatrogascu-spasiocu služba traje do navršenih 55 godina života a stiče pravo za odlazak u penziju ako istovremeno ima 32 godine radnog staža pod uslovom da za svaku godinu ima uplaćen beneficirani radni staž od četiri mjeseca. Takvo rešenje je dovelo do situacije da 80-tak naših kolega samo u ovoj godini strahuje za svoju egzistenciju, jer opet isti zakon kaže da ako vatrogasac-spasilac istovremeno ne ispuni oba uslova raspoređuje se na drugo radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi. Ako nema drugog radnog mjesta, kao što je slučaj, vatrogasac-spasilac završava na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Drugi, još veći problem koji će imati ne samo vatrogasci-spasioci već i drugi zaposleni na poslovima na kojima se radni staž računa u uvećanom trajanju je nacrt Zakona o PIO. Taj zakon dovodi do obesmišljavanja tog dodatka jer će zaposleni raditi do 65 godine bez obzira na radni staž. Upravo zbog toga Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca ovih dana je pokrenuo aktivnosti na organizovanju protesta. Takođe, razlog za protest je odbijanje svih predloga članova radne grupe koji su se odnosili na povoljne uslove za penzionisanje. Poziv da se uključe u organizaciju protesta poslat je kolegama iz drugog sindikata, kaže Pejović.

Zato Pejović i ovom prilikom pozova sve kolege vatrogasce-spasioce da uzmu učešće u protestu nezavisno kojoj sindikalnoj centrali pripadaju.

Komentariši