PODIJELI

Nakon što su prošlog mjeseca prodata dva kamiona „Vektre Jakić”, kako bi se naplatila potraživanja bivših i sadašnjih radnika te kompanije, ovih dana se vrši procjena imovine da bi se naplatila nova potraživanja. Iz kancelarije javnog izvršitelja, dnevnoj novini “Dan” je saopšteno da je u pitanju prodaja još jednog kamiona. Procjena vozila je u toku, a vrlo brzo se očekuje i licitacija za prodaju.

– Ukupna potraživanja 35 radnika iznosila su oko 73 hiljade eura. Prodata je imovina u vrijednosti od oko šezdeset hiljada eura, a u međuvremenu su pristigli zahtjevi još jedanaest radnika, tako da će preostalo potraživanje biti naplaćeno prodajom nove imovine – kazali su za „Dan” iz kancelarije javnog izvršitelja.

Prodaja kamiona je, inače, višestruki gubitak za „Vektru Jakić”, prije svega iz razloga jer su prethodna dva kamiona prodata po trideset hiljada eura, koji su u dobrom stanju i nihova tržišžna vriejdnost kreće se i do 120 hiljada eura. S druge strane, „Vektra Jakić” je na gubitku i zbog činjenice da ostaje bez još jednog kamiona, odnosno ostaće joj svega pet kamiona za dovoz balvana iz pljevaljskih šuma. Kompaniji je potrebno 12 kamiona da bi uredno u toku dana pristizalo po 500 kubika drveta, a sa pet kamiona može dnevno da dopremi oko 200 kubika, što je oko četrdeset odsto ukupne dnevne prerade.

U takvim okolnostima situacija u kompaniji će se u dobroj mjeri pogoršati, jer će trpjeti proizvodnja. Takođe, postoji opasnost da rad kompanije u potpunosti bude obustavljen, jer neće biti moguće dopremati sirovinu za proizvodnju.

Zaposleni u „Vektri Jakić” u toku ove godine nijesu primili zarade za april, maj, jun i jul, a duguju im se po tri plate iz prošle godine. Kašnjenje u isplati zarada počelo je u drugoj polovini prošle godine, nakon polugodišnjeg uspješnijeg rada. Iz poslovodstva su radnicima u više navrata obećavali boljitak i napredak, ali boljitka još uvijek nema.

„Vektra Jakić” gazduje u 13 od ukupno 16 gazdinskih jedinica pljevaljskih šuma. Ta kompanija je 2006. dobila koncesije na 30 godina, ali i nakon 11 godina gazdovanja nije došlo do normalizovanja pljevaljske drvoprerade iako su po davanju koncesija i po privatizaciji nekadašnjeg kombinata „Velimir Jakić”, iz Vlade najavljivali da dolaze bolji dani.

Izvor „Dan“

Komentariši