PODIJELI

Islamski vjernici danas proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Tim povodom, već tradicionalno, delegacija opštine Pljevlja posjetila je Islamsku zajednicu. Bila je to prilika da se uz čestitke i lijepe želje porazgovara i o aktuelnim temama vezanim za život u našem gradu.

Prvi dan Kurban-bajrama ove godine slavio se 21. avgusta. To je jedan od dva najveća islamska praznika, a zove se još i hadžijski bajram. Povodom ovog velikog islamskog praznika delegacija  opštine Pljevlja, predsjednik Opštine, Mirko Đačić i predsjednik Skupštine opštine, Dragiša Sokić posjetili su Islamsku zajednicu u našem gradu. Dočekali su ih ljubazni domaćini Muriz Muslić, predsjednik Odbora islamske zajednice i glavni imam Husein pašine džamije Samir efendija Kadribašić. Uz čestitke i praznično posluženje razgovarali su o svečanostima povodom praznika i aktuelnim temama vezanim za život u našem gradu.

Glavni imam Husein pašine džamije Samir efendija Kadribašić, još jednom je naglasio da je Kurban-bajram praznik mira, sreće i ljubavi koji se proslavlja sa rodbinom, prijateljima i komšijama. Predsjednik Opštine, Mirko Đačić, između ostalog je rekao da smo svi zajedno jedni drugima potrebni jer imamo zajedničke ciljeve, a to je stvaranje boljih uslova života za sve. Domaćini i gosti su istakli da su međusobno povjerenje, razumjevanje i tolerancija važna pretpostavka za skladan suživot na našim prostorima.

Za Kurban-bajram se veže još jedan bitan obred, a to je kurban ili mesna žrtva koja se poklanja komšijama i siromašnima, po čemu i sam praznik nosi ime.

Komentariši