PODIJELI

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prvih šest mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,4 milijarde eura. Crna Gora najviše troši na uvoz drumskih vozila, nafte i naftnih derivata, električnih mašina i mesa. Podaci Monstata pokazuju da su značajna sredstva u prva dva kvartala izdvojena i za uvoz medicinskih i farmaceutskih proizvoda 41 milion eura.

Za uvoz hrane i živih životinja Crna Gora je za prvih šest mjeseci izdvojila oko 200 miliona eura, što je 6,4 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Utrošeno je 34 miliona eura za uvoz voća i povrća, dok smo za mliječne proizvode i jaja uvezli skoro tri odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U prvih šest mjeseci primjetan je drastičan pad zvaničnog-regularnog uvoza duvana i proizvoda od duvana od čak 44 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. U prva dva kvartala uvezen je duvan vrijedan 3,7 miliona eura. Zbog manje prodaje cigareta na regularnom tržištu i pada naplate akciza na cigarete u ovoj godini parlament je krajem jula usvojio izmjene i dopune Zakona o akcizama.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 331 milion eura od čega drumska vozila učestvuju sa 95 miliona eura, a električne mašine, aparati i uređaji sa 66 miliona eura.

Komentariši