PODIJELI

Zbog ekstremno loše pčelarske sezone na sjeveru Crne Gore, Ministartsvo poljoprivrede je opredjelilo 25 000 evra za subvencionisanje šećernog sirupa za prihranu pčela. Za pčelare sa područja naše opštine do sada je siporučeno oko osam i po tona šećernog sirupa, a početkom septembra biće isporučeno još toliko.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je, zbog ekstremno loše godine za pčelare sa sjevera Crne Gore, opredjelilo 25 000 evra za subvencionisanje nabavke šećernog sirupa za prihranu pčela. Radi se o regresu od oko jednog evra po košnici.

Prema informacijama koje smo dobili od Žarka Dragaševića, predsjednika Pčelarskog udruženja „Matica“, Pljevlja, prvi kontigent sirupa je već podjeljen našim pčelarima. Isporučeno je 1 200 bidona ili oko 8 i po tona šećernog sirupa. Jedan bidon  ima 6,8 kilograma, a pčelari ga kupuju po cijeni od 2,60 evra, košta jedan evro manje nego prošle godine.

Druga isporuka šećernog sirupa, takođe od osam i po tona, obaviće se početkom septembra, u objektu ispod Malog Logora.  Dragašević ističe da su pčelari mogli da uzmu pola bidona po registrovanoj košnici. Ove godine, na području pljevaljske opštine registrovano je blizu 5 000 košnica, a za regres se prijavilo 170 pčelara.

Pčelari mogu da preuzmu i besplatne primjerke priručnika „Dobra pčelarska praksa“ i „Dobra veterinarska praksa u pčelarstvu“, u pčelarskoj prodavnici u zgradi Crvenog krsta.

Iako je ovo treća po redu loša pčelarska sezona, Dragašević se nada da će i ove godine „Izložba meda“ zakazana za 7. i 8. spetembar biti uspješna. Prvog dana održaće se izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme, a drugi dan je predviđen za edukacije članstva. Predavanja će održati dr Nada Plavša: „Bolesti i zaštita pčela“ i Miljko Šljivić na temu: „Uzimljavanje pčelinjih zajednica“. Predavanja će se održati u Sali Skupštine opštine od 10 sati.

Izvor: MPRR

Komentariši