PODIJELI

Zasijane površine pod povrtarskim kulturama povećane su za 72 hektra u odnosu na prošlu godinu, a podržan je 321 proizvođač povrća, što je 74 više u poređenju s 2017. godinom, podaci su Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Koristeći bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kroz javni poziv iz Agrobudžeta, proizvođači povrća u Crnoj Gori investirali su ove godine više od 923.000 eura u širenje i unapređenje proizvodnje.

Od Ministarstva su, kako je saopšteno, dobili bespovratnu podršku u iznosu od više od 390 hiljada eura.

Interesovanje povrtara da unaprede proizvodnju i ove godine bilo je povećano, čime je nastavljen trend rasta broja korisnika podrške i zasijanih površina. Podržan je 321 proizvođač povrća, što je 74 proizvođača više u odnosu na prethodnu godinu. Kao jedan od rezultata, zasijane površine pod povrtarskim kulturama povećane su za 72 hektra u odnosu na prošlu godinu. Tokom 2017. godine pod povrćem je zasijano 568 ha, dok je u 2018. godini zasijano 640 ha. Posebno ohrabrenje je što je na sjeveru zabilježen rast od 35 odsto zasijanih površina obuhvaćenih podrškom.

U centralnom dijelu Crne Gore rast je na nivou 15 odsto”, navodi se u saopštenju.

Kroz javni poziv za dodjelu podrške povrtarskoj proizvodnji za 2018. godinu, koji je objavljen u februaru ove godine, proizvođači su imali mogućnost da dobiju podršku u iznosu do 40% vrijednosti investicije za nabavku sadnog i sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus) i do 50% za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju.

“Podsjećamo da je ove godine posebna pažnja bila na proizvodnji u zaštićenom prostoru, te je uvedena nova mjera podrške za nabavku UV folija. Po ovom osnovu ukupno 55 proizvođača povrća ostvarilo je podršku u iznosu od oko 20 hiljada eura, za nabavku folije za plastenike površine 7,8ha”, navode iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Izvor: MPRR

Komentariši