PODIJELI

Predsjednici pčelarskih organizacija iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije potpisali su krajem avgusta Deklaraciju kojom se daje podrška očuvanju pčela.

Krajem avgusta 2018. Godine, u Sloveniji, Gornja Radgona, predsjednici pčelarskih organizacija iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije potpisali su Deklaraciju kojom se daje podrška očuvanju pčela.

U Deklaraciji se konstatuje da se poljoprivredno okruženje mijenja, i to u pravcu sve veće ugroženosti pčela i ostalih oprašivača. Glavne poteškoće su sve veća prisutnost intenzivne poljoprivrede, velika upotreba pesticida, globalne klimatske promjene, kao i nove bolesti pčela i štetočine, koje su posljedica globalizacije. Zbog toga potpisnici Deklaracije konstatuju i da se na tržištu pojavljuje falsifikovani med, koji često nije proizvod pčela i rezultat rada pčelara, kao i med nepoznatog izvora, koji potrošače zavaravaju, a za pčelare predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

Potpisnici se zato  zalažu za proglašavanje medonosnih pčela ugroženom vrstom i donošenje mjera za njihovu zaštitu;

za aktivno osvješćivanje potrošača o značaju konzumiranja lokalno proizvedenih pčelinjih proizvoda;

za podsticanje potrošača da kupuju lokalno proizvedeni med neposredno od pčelara;

za osvješćivanje potrošača o važnosti informisanja o porijeklu meda prije svake kupovine kao i

da nadležne službe na nacionalnom nivou i na nivou EU intenzivnije sprečavaju pojavu falsifikovanog meda na tržištu i prema potrebi mijenjaju zakonodavstvo o obilježavanju meda.

Takođe, u Deklaraciji potpisnici apeluju na nacionalne vlade da podrže njihova zajednička zalaganja za proglašavanje pčela ugroženom vrstom i da im, između ostalog, nacionalne vlade i nadležne službe pomognu u očuvanju pčela i suzbijanju falsifikata meda.

Deklaracija je nakon potpisivanja proslijeđena različitim vladama u EU i drugdje, pa i drugim nadležnima u EU i evropskim poslanicima.

Izvor: SPO CG

Komentariši