PODIJELI

Protiv pljevaljskog Rudnika uglja vode se sporovi vrijedni 5 miliona i 260 hiljada EUR, ali je kompanija u finansijskom izvještaju za prošlu godinu rezervisala samo 299 hiljada jer su sigurni da neće izgubiti, navodi se u izvještaju nezavisne revizorske kuće Deloitte. 

Revizor je ocijenio da finansijski iskazi prikazuju istinito i objektivno stanje u RU Pljevlja, po svim materijalno značajnim pitanjima, finansijsku poziciju na kraju prošle godine, kao i rezultate poslovanja i tokove gotovine za godinu, prenosi Pobjeda.

Deloitte je, međutim, skrenuo pažnju na sudske procese i rezervisanja. Rudnik je prošlu godinu završio sa profitom od 6 miliona 35 hiljada  EUR, što je 2,6 miliona EUR više nego godinu ranije, dok je neto obrtni kapital 882,65 hiljada.

“Protiv Rudnika vodi se više sudskih sporova ukupne vrijednosti 5 miliona 260 hiljada, od kojih je tužba Opštine Pljevlja u iznosu od 5,07 miliona od posebnog finansijskog značaja. U finansijskim iskazima za prošlu godinu rezervisanje po osnovu sudskih sporova iznosi 299,22 hiljade”, navodi se u izvještaju.

Iz Deloitte-a su naveli da iako se konačni ishodi predmeta koji se vode protiv Rudnika trenutno ne mogu utvrditi, na osnovu dosadašnjeg toka sudskih sporova za koje nije izvršeno rezervisanje, uključujući i spor sa Opštinom Pljevlja, rukovodstvo i eksterno angažovani advokati smatraju da neće nastati dodatne obaveze.

“Zbog toga nijesu realizovali dodatna rezervisanja za potencijalne gubitke koji mogu proizaći po okončanju sudskih sporova”, navodi se u izvještaju.

Rudnik je na kraju prošle godine potraživao od kupaca u zemlji za ugalj 1,7 miliona EUR, što je znatno manje nego godinu ranije kada je bilo 5,36 miliona EUR. To potraživanje se, kako je objašnjeno, najvećim dijelom odnosi na isporuku uglja Termoelektrani Pljevlja od 1,37 miliona, a 2016. je bilo 5,07 miliona.

“Potraživanja po osnovu depozita za eksproprijaciju zemljišta na kraju prošle godine bila su 807,15 hiljada EUR. To se u potpunosti odnosi na depozit kod Ministarstva finansija na ime naknada za plaćanje eksproprijacije zemljišta za potrebe proširenja površinskog kopa Potrlica”, dodaje se u izvještaju.

Potraživanja za kamatu su 148,25 hiljada EUR, što se odnosi na kompaniju Energetika Kragujevac, Srbija, po osnovu zatezne kamate za neblagovremeno plaćanje obaveza po osnovu isporuke uglja u periodu od jula 1998. do marta 2009, po presudi Višeg trgovinskog suda u Beogradu od marta 2006.

“Rudnik je korigovao potraživanja starija od godinu od Energetike i u toku prošle godine naplatio 198,35 hiljada EUR”, konstatovano je u izvještaju revizora.

Izvor: Analitika

Komentariši