PODIJELI

Nije realno očekivatijoš jedan, odnosno treći rebalans državnog budžeta do kraja tekuće godine, saopštili su iz Ministarstva finansija Pobjedi.

U Ministarstvu su ocijenili da svi makroekonomski indikatori ukazuju na snažniji rast ekonomije, koji će se, kako kažu, odraziti i na stabilnu naplatu prihoda do kraja godine.

Prvi rebalans budžeta bio je u martu, a drugi u julu tekuće godine.

“Donošenjem fiskalne strategije, rashodna strana budžeta je stavljena pod kontrolu. Zakonom je definisano da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda, dok su sredstva u okviru kapitalnog budžeta za projekat auto-puta, koji je ujedno i najveći, već obezbijeđena. Istovremeno, uspješnim izlaskom na međunarodno tržište obveznica i dobijanjem garancije Svjetske banke pod veoma povoljnim uslovima obezbijeđena su sredstva za refinansiranje duga, finansiranje deficita i stvaranje rezerve. Na osnovu svih ovih razloga, nije realno očekivati još jedan rebalans budžeta do kraja godine”, naglasili su u Ministarstvu.

Vlada će, kako su kazali, nastaviti sa daljim sprovođenjem mjera fiskalne politike usmjerenih na dodatno jačanje fiskalne stabilnosti, kao i sprovođenjem strukturnih reformi.

Najnoviji izvještaj pokazuje da je u julu tekuće godine zabilježen suficit budžeta u iznosu od 17 miliona eura.

Nedavni, julski suficit rezultat je više naplate prihoda budžeta i nižih izdataka budžeta u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Monstat će, kažu u Ministarstvu, 30. septembra objaviti rezultate obračuna kvartalnog BDP.

“Potencijalni rizici koji se mogu negativno odraziti na javne finansije do kraja godine su: promjena dinamike realizacije investicionih projekata, nesprovođenje mjera fiskalne konsolidacije u planiranom obimu, eventualno povećanje sive ekonomije na tržištu duvanskih proizvoda, kao i potencijalno povećanje cijene auto-puta za deset odsto”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Komentariši