PODIJELI

NVO „ Da zaživi selo“ je u okviru projekta „ Lokalni agrobudžet iz ugla poljoprivrednih proizvođača“ sprovela anketiranje registrovanih poljoprivrednika sa teritorije opštine Pljevlja, kao i korisnika subvencija lokalnog agrobudžeta. Projekat je podržan kroz program „Moja zajednica-snažna zajednica“, koji realizuje CRNVO, a finansira ga Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Prema rezultatima ankete samo 24 % poljoprivrednih proizvođača je učestvovalo u javnoj raspravi o agrobudžetu. Savjetodavna služba opštine Pljevlja je glavni izvor informacija poljoprivrednicima o agrobudžetu 40% anketiranih je informacije dobilo od Savjetodavne službe. Više od polovine ispitanika (53%) je izjavilo da je koristilo subvencije za stočarstvo, dok su u manjem broju korišćene subvencije i za ostale vidove poljoprivredne proizvodnje (ratarstvo 17%, voćerstvo 12%, pčelarstvo 6%). Mišljenje anketiranih o komplikovanosti procedure za registraciju poljoprivrednih proizvođača je podijeljeno. Većina ispitanika smatra da nije komplikovana procedura registracije (66%), a manji broj (34%) smatra da je komplikovana. Kada je u pitanju komplikovanost procedura, u vezi sa dobijanjem subvencija iz lokalnog agrobudžeta. Mišljenja ispitanika su podijeljena: 53% smatra da je procedura komplikovana, a 47% da nije.

54% poljoprivrednika ima problema prilikom otkupa proizvoda. Nešto više od polovine poljoprivrednih proizvođača (52%) svoje proizvode na tržište plasira tako što im nakupci preuzimaju proizvode direktno sa kućnog praga. Značajno manji broj (12%) svojim proizvodima snadbijeva trgovačke objekte, dok 9% svoje proizvode prodaje na pijaci. Najveći broj poljoprivrenih proizvođača, njih 84% je ostvarilo neki vid saradnje sa Savjetodavnom službom opštine Pljevlja, dok njih 16% nije koristilo usluge Savjetodavne službe. Od ukupnog broja anketiranih 57% ne razmišlja o povećanju poljoprivredne proizvodnje, dok 43% želi da poveća proizvodnju.

Komentariši