PODIJELI

Nesuglasice između Vlade i sindikata nastale su zbog uslova koji se predviđaju za odlazak u penziju. Vlada predlaže da je za buduće odlaske u punu penziju potrebno ispuniti oba uslova – 40 godina staža i 65 godina života.

Sindikati ne misle tako. Ponudili su četiri uslova od kojih, kako najavljuju, neće odustati, a to su da su uslovi za odlazak u penziju 40 godina staža ili 65 godina života, da se za osnovicu obračuna penzije koristi 20 najboljih godina staža po osiguraniku, a ne svih 40 godina, kao i da se povećaju najniže penzije na 80 odsto minimalne zarade, odnosno na 55 odsto prosječne zarade kada je u pitanju starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić rekao je da neće povući Zakon o pezijsko-invalidskom osiguranju. Do kraja godine predložiće Vladi izmjene, jer imaju jasnu agendu. Predstavnici Saveza i Unije slobodnih sindikata i Vlade nijesu približili stavove o spornim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju – nakon razgovora čelnika Sindikata sa ministrom rada i socijalnog staranja. Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković nije isključio generalni štrajk ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi prijedlozi. Da ne odustaju od svojih zahtjeva poručio je Duško Zarubica, generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata CG.

Komentariši