PODIJELI

Na tradicionalnoj manifestaciji, “Pčelarski dani” u Nikšiću, potpredsjednik  Vlade i minister poljoprivrede, Milutin Simović, saopštio je da je u pripremi nabavka nove savremene laboratorije u kojoj će moći da se obavi blagovremena kontrola i adekvatno reaguje na pojavu švercovanog meda sumnjivog kvaliteta na tržištu Crne Gore.

“Dogovorili smo se da ćemo obratiti posebnu pažnju na dešavanja na tržištu meda i drugih pčelinjih proizvoda. Pokrenuli smo snažnu kontrolu na tržištu na kome još imamo brojne primjere falsifikovanog meda, koji ugrožava, prije svega, zdravlje naših potrošača, a i nelojalna su konkurencija domaćim pčelarima”, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima, i ove godine biće nastavljene brojne mjere podrške u sektoru pčelarstva, a podržani su i mladi pčelari početnici.

On je kazao da je nastavljeno i sa nabavkom voska, zatim sa projektima koji znače dodatnu zaštitu zdravstvenog stanja pčelinjih društava, edukacijom pčelara, kao i izdavanjem časopisa o pčelarstvu.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija, Radule Miljanić, kazao je da pčelarstvo u Crnoj Gori nastavlja da se razvija.

On je najavio da će do kraja godine u Kući meda u Danilovgradu biti nabavljena oprema za savremenu liniju za pakovanje meda, koju finansira Ministarstvo poljoprivrede, a čija je vrijednost oko 85 hiljada eura.

Izvor: RTCG

Komentariši