PODIJELI

Nevena Radošević je uspješno debitivala u reprezentaciji na šahovkoj olimpijadi u Batumiju.

Nevena Radošević je u svom debiju za reprezentaciju startovala remijem. Igrana je nimcoindijska odbrana u kojoj je crna prva zaprijetila napadom na kralja. Nakon izmjena lakih figura pozicija se stabilizovala i Nevena je krenula sa tematskim nastupom pješaka na daminom krilu. Remi je sklopljen ponavljanjem poteza. Ženska ekipa je minimalnim rezultatom savladala solidni Maroko koji u svom sastavu ima internacionalnog majstora i dva fide majstora.

Naša reprezentacija je bila oslabljena neigranjem Aleksandre Milović koje nije nastupila iz zdrastvenih razloga. Marija Stojanović je sjajno odigrala partiju i crnim figurma savladala svoju koleginicu po tituli. U kraljevoj indijskoj odbrani rano je zahvatila inicijativu i svim figurama krenula u napad na protivničkog kralja. Bijela se odbranila od napada ali je ostala sa pješakom manje. Marija je svoju prednost sigurno pretvorila u važnu pobjedu.

Nikolina Koljević je zabilježila još jednu brzu pobjedu. Mlada šampionka Tijana Rakić je preambiciozno odigrala otvaranje dopustivši da se razigraju bijele figure. Prvo je izgubila pješaka a kada je previdjela i figuru obustavila je otpor.

Komentariši