PODIJELI

Очигледно је да у дијелу црногорске јавности постоји константна тенденција да се моје запослење у Основној школи „Матаруге“ максимално исполитизује. Такође, у појединим медијима се злонамјерно  намеће питање да ли ја уопште могу радити у некој од црногорских школа и предавати наставни предмет  Црногорски – српски, босански, хрватски језик и књижевност. Нарочито желим да нагласим да у потпуности испуњавам све законске услове који су потребни за наведено радно мјесто: посједујем одговарајућу диплому, положио сам стручни испит, Завод за школство ми је издао лиценцу за рад у образовно-васпитној установи (стекао сам услове и за нову лиценцу која се обнавља сваке пете године), редовно похађам све семинаре за стручно усавршавање наставника који организује Завод за школство, објавио сам више научних радова из области књижевности и језика, учествујем на научним скуповима, магистрирао сам и ускоро треба да докторирам, а испуњавам и све услове за избор у више звање „наставник ментор“. Све ове године свој посао обављам одговорно и професионално, радећи искључиво по програму за Црногорски – српски, босански, хрватски језик и књижевност који су прописали Министарство просвјете Црне Горе и  Завод за школство.

Много пута сам поновио и опет ћу поновити да сам лојалан грађанин Црне Горе коју с правом сматрам својом државом, црногорско држављанство сам стекао рођењем, поштујем црногорски Устав и све законе које је држава прописала. Вјековима уназад генерације породице Струњаш живе у Црној Гори, као и породице Дедајић из које потиче моја мајка. Дакле, ја у Црној Гори нисам странац и не тражим ништа што ми по закону не припада. Сматрам да у својој држави имам иста права као и стотине мојих колега просветних радника, па и право на стално запослење после близу девет година рада у просвети. Не тражим да ми неко било шта поклања, већ само тражим оно што по својим стручним квалификацијама заслужујем.

Иако никада нисам имао амбицију да постанем директор школе, подстакнут свим дешавањима протеклих мјесеци и покушајем директорице да ми силом на срамоту отме часове који ми по закону припадају, планирам се пријавити на конкурс за директора Основне школе „Матаруге“ који ће бити расписан наредних дана. Сматрам да овом образовно-васпитном установом могу руководити неупоредиво успјешније него што је то до сада рађено. Искрено вјерујем да министар Дамир Шеховић црногорску просвјету води у правом смјеру и да ће просветним радницима вратити достојанство које нам, као васпитачима младих генерација на којима почива будућност Црне Горе, природно припада.

Мр Бојан СТРУЊАШ

Професор Црногорског – српског, босанског, хрватског језика и књижевности

Komentariši