PODIJELI

Po riječima epidemiološkinje iz Higijensko-epidemiloške službe Doma zdravlja dr Biljane Čarkilović vakcinacija je najdjelotvornija i najefikasnija specifična mjera prevencije protiv zaraznih bolesti.

Imunizacija protiv gripa sprovodi se vakcinom protiv gripa koja sadrži dijelove virusa odgovorne za stvaranje imuniteta kod osobe koja se vakciniše. Vakcina kao i do sada sadrži aktuelne sojeve virusa gripa koji cirkuliše među populacijom stanovništva dva soja tipa A i jednan soj tipa B.

Prema epidemiološkim i kliničkim indikacijama protv gripa  vakcinišu se: sva lica sa hroničnim poramećajem disajnih puteva i pluća, posebno asmatičari, osobe sa oboljenjima srca i krvnih sudova, sa hroničnim metaboličkim poremećajem, posebno dijabetičari, osobe sa hroničnom bubrežnom disfunkcijom, sa različitim tipovima imunosupresije uključujući lica sa HIVOM /AIDS-om, hronično oboljela lica smještena u stacionarima, lica starija od 65 godina, lica smještena u kolektivnom smještaju, zdravstveni radnici, zdravstveni saradnici i pomoćni radnici zaposleni u zdravstvenim ustanovama a naročito u odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i stacionarima za hronično oboljela lica i lica koja po prirodi svoga posla dolaze u kontakt sa većim brojem osoba, kaže doktorka Čarkilović.

Kontrainidkacije mogu biti trajne – alergija na prethodnu dozu vakcine, alergija na jaja, pileće meso i gentamicin i privremene –akutna bolest praćena visokom temperaturom, pa se vakcinacija odlaže do ozdravljenja.

Zaštita protiv gripa razvija se za dvije do tri nedelje posle vakcinacije.

Ove godine Hogijensko-epidemiološka služba obezbijedila je 770 jedinica vakcine i to 650 jedinica za Pljevlja i 120 za Žabljak.

Komentariši