PODIJELI

Dogovorena je i izrada Strategije za pse lutalice.

Dogovoreno je da se kroz IPA projekat što prije, već u oktobru, počne izrada Strategije za pse lutalice.

Ovim bi se stvorile pretpostavke da se od 2019. godine može uvesti procedura identifikacije i registracije pasa, što bi značilo i sprovođenje kaznene politike za neodgovorno vlasništvo.

Podsjećamo i da je povodom prepoznatog nedovoljnog poznavanja obaveza, odgovornosti i nadležnosti svih odgovornih u sistemu zaštite dobrobiti životinja Savjet uputio javni apel nadležnim organima lokalnih samouprava da postupaju u skladu sa ovlašćenjima i preduzmu mjere protiv neodgovornih držalaca kućnih ljubimaca i drugih životinja. Svim lokalnim samoupravama koje nijesu donijele propis o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca ukazano je na potrebu da to hitno urade i da u skladu sa tim propisom postupaju. Apelovano je i na lokalne službe nadležne za komunalne poslove da blisko sarađuju sa lokalnim veterinarskim inspektorima i Upravom. Pozvani su predsjednici opština na čijoj teritoriji nema azila, da po hitnom postupku izdvoje sredstva, organizuju adekvatnu službu i urede smještaj za nezbrinute životinje.

Na trećoj sjednici Savjeta, koja je održana u Beranama, u okviru naučno-strukovnog skupa “Veterinarski dani”, a na kojoj je prisustvovao podpredsjednik Vlade Milutin Simović, kao i predsjednici lokalnih samouprava i njihovi saradnici, posebno je akcentovano pitanje zajedničkog rada i aktivnosti na rješavanju pitanja zaštite dobrobiti životinja. Data je puna podrška zajedničkom radu svih aktera i istaknuti dobri primjeri saradnje lokalnih samouprava i NVO koje se bave zaštitom dobrobiti životinja, koji su dali podstrek i drugim lokalnim upravama za zajedničke aktivnosti.

Komentariši