PODIJELI

U skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu i Pravilnikom o lovnim sezonama prve nedjelje oktobra počinje lov određenih vrsta dlakave i pernate lovne divljači – glavna lovna sezona.

Kako je saopšteno iz Lovačkog saveza Crne Gore, u nedjelju 7. oktobra počeće lov dlakave divljači.

“I to vuka, divlje svinje, zeca, šakala, lisice, jazavca, kuna zlatice i bjelice, lasice male, puha velikog, tvora i vjeverice, kao i lov pernate divljači, fazana, divlje guske i bekasine”, navodi se u saopštenju.

Lov divlje mačke i šumske šljuke, napominju, počeće prve nedjelje novembra dok je podsjećaju u avgustu, počeo lov nekih vrsta pernate divljači.

“Počeo je lov prepelice i golubova: grivnaša i pećinara, grlice, gugutke, svrake, sojke i vrane, pataka: gluvare, zviždare, čegrtaljke, glavate, ćubaste, krže, kao i lov baljoške”, kazali su.

Pravilnikom o lovnim sezonama propisano je i trajanje lova divljači. Iz Lovačkog saveza napominju da će lovna sezona za vuka, šakala i lisicu trajati do kraja februara naredne godine.

“Za patke, divlju gusku, šumsku šljuku, bekasinu, baljošku, goluba grivnaša, svrake, sojke i vrane sezona lova je do 15 februara naredne godine, za divlju svinju, kune, lasicu malu, tvora i fazana do 31 januara naredne godine. Lov zeca, divlje mačke, goluba pećinara, grlice i gugutke trajaće do 31 decembra, a lov jazavca, puha i vjeverice do 30 novembra tekuće godine. Lov prepelice trajaće do 31 oktobra”, navodi se u saopštenju.

Pravilnik o lovnim sezonama propisuje da su lovni nedjelja i dani državnih praznika.

“Lovna divljač loviće se u kvotama odobrenim od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za lovnu 2017/1 godinu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Lovačkog saveza mole sve lovce da poštuju Zakon o divljači i lovstvu i Zakon o oružju, kao i da prilikom odlaska u lov sa sobom obavezno nose dokumenta propisana zakonom: ličnu kartu, oružni list za lovačko oružje, dozvolu za lov i lovnu kartu.

Komentariši