PODIJELI

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovaće seriju obuka za poljoprivredne proizvođače širom Crne Gore, kako bi podigli kvaliteta sirovog mlijeka koje proizvode na svojim gazdinstvima, saopšteno je iz tog resora.

Kako su kazali iz Ministarstva, predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu realizovaće niz edukativnih radionica po opštinama, na kojima će govoriti o potrebnim higijenskim kriterijumima i postupcima prilikom muže i čuvanja mlijeka koje farmeri predaju mljekarama ili ga sami prerađuju.

“Higijenski kvalitet mlijeka odnosi se na broj bakterija u mlijeku, što je pokazatelj higijene na farmi, higijene prilikom muže i načina čuvanja sirovog mlijeka do trenutka otkupa, kao i broj somatskih ćelija koje su pokazatelj  zdravstvenog stanja muznog grla. Cilj je da svi poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori mlijeko koje proizvode unaprijede u skladu sa propisanim standardima, kako bi bili konkuretniji i imali siguran plasman, a samim tim i ostvarivali veće prihode”, navodi se u saopštenju.

Danas će biti održana obuka za žabljačke farmere a u četvrtak, 11. oktobra, obuka će biti održana i za farmere na području Ulcinja.

“Program obuka realizuje se u okviru Nacionalnog programa za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, koji ima za cilj unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori, u skladu sa dinamikom definisanom u okviru pristupanja EU. Prema crnogorskom zakonodavstvu broj somatskih ćelija u sirovom mlijeku mora biti manji od 400.000 u mililitru mlijeka i ta granica je usaglašena sa onom u EU, dok će se broj bakterija postepeno smanjivati. Trenutno dozvoljena granica za broj bakterija je 1.000.000 dok će od 01. januara 2019. taj broj biti 600.000 bakterija u mililitru mlijeka”, poručili su iz Ministarstva.

Izvor: MPRR

Komentariši