PODIJELI

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) učestvovaće u kampanji “Jednakost za sve” koju je, povodom 7. oktobra Svjetskog dana dostojanstvenog rada, pokrenula Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Učestvovanje u kampanji “Jednakost za sve” koju je, povodom 7. oktobra Svjetskog dana dostojanstvenog rada, pokrenula Međunarodna federacija novinara najavili su iz Sindikata medija Crne Gore.

Cilj kampanje je da se istakne značaj sindikalne borbe za osvajanje jednakosti za sve u redakcijama.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO) dostojanstveni rad žele svi ljudi tokom njihovog radnog vijeka. On obuhvata fer zarade, sa penzijskim i zdravstvenim osiguranjem, osnovnim pravima, jednakim mogućnostima i tretmanom, kao i sa mogućnostima za lični razvoj.

“Sve to čini suprotnost svakodnevice u kojoj rade naše kolege i koleginice. Upravo zato je naš cilj da ukažemo da su uslovi u kojima oni rade i dalje ispod minimuma koji podrazumijeva dostojanstven rad. To potvrđuje i činjenica da su zarade novinara i novinarki i dalje ispod prosjeka na nivou države, kao i to da je veliki broj naših kolega i koleginica suočen sa cenzurom i pritiscima”, poručuju iz sindikata.

Kampanja će biti samo jedna od aktivnosti koje će Sindikat medija Crne Gore sprovesti tokom ove godine u okviru projekta “Union to Union”, koji već četvrtu godinu sprovode u saradnji sa Međunarodnom federacijom novinara.

Izvor: RTCG

Komentariši