PODIJELI

Iz Sportsko ribolovnog kluba „Lipljen“ kažu da su već u nekoliko slučajeva nedozvoljenog načina ribolova i nepoštovanja ribolovnih naredbi procesuirali i to:

M. Š. iz Pljevalja je kažnjen kod inspektora za ribarstvo, zbog obavljanja ribolova na živi mamac na rijeci Ćehotini.

N. Ž. iz Gradca je kažnjen na Sudu za prekršaje u Pljevljima, za obavljanje ribolova na nedozvoljen način – podvodne mušice – Gornji Gradac, na rijeci Ćehotini.

M. M. Iz Pljevalja je kažnjen na Sudu za prekršaje u Pljevljima, za izlov ribe lipljena ispod minimalno dozvoljene mjere u Glisnica, na rijeci Ćehotini.

D. P. Iz Gradca je kažnjen na Sudu za prekršaje u Pljevljima, za izlov ribe mladice ispod minimalno dozvoljene mjere, takođe na Ćehotini.

Vaso Knežević, predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba „Lipljen“kaže da su svi kažnjeni procesuirani u skladu sa Novim Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi i Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda. Svako od okrivljenih lica je prihvatio krivicu, što im je uzeto kao olakšavajuća okolnost, naglašava Knežević i dodaje da su trenutno angažovana četiri ribočuvara, koja pokrivaju sve pljevaljske vode.

„To je izuzetno težak i zahtjevan posao, i moram odati javno veliko priznanje našim ribočuvarima. Mislim da se njihov rad osjeća na terenu, bar što se tiče savjesnih ribolovaca. Postoji i određeni broj ribolovaca kojima ne odgovara red na vodi, ali se svi podjednako moraju pridržavati usvojenih pravila, koja nisu izmišljena zbog represije prema ribolovcima, već zbog zaštite voda i očuvanja ribljeg fonda, kaže Knežević.

SRK „Lipljen“ komunicira i sa pljevaljskim zagađivačima, a neki od njih i pomažu rad kluba i najavljuju da će u skorijoj budućnosti biti riješeno mnogo ekoloških problema, kao što su: izmještanje Paleškog potoka sa njegovog izvorišnog dijela u Borovičko jezero i izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih industrijskih voda TE Pljevlja; izgrađen je taložnik za podzemne vode iz kopa Potrlica od strane Rudnika uglja i uskoro se očekuje njegovo čišćenje na osnovu čega ćemo znati kolikav je njegov pozitivan uticaj (na osnovu količine nataloženog mulja u njemu koji bi inače završio u Ćehotini); ulaganje u sistem za prečišćavanje otpadnih voda Rudnika olova i cinka i saniranje problematike oko Mjedeničkog potoka; uskoro puštanje u rad sistema za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda u Židovićima; najavljena je i sanacija jalovišta olova i cinka u Gradcu… Sve su ovo bitne, i najbitnije stavke i preduslovi koji treba da se ostvare, a koji su na putu ostvarenja, u cilju revitalizacije rijeke Ćehotine i razvoju ribolovnog turizma u Pljevljima. Cilj nam je da postanemo atraktivna lokacija za ribolovni turiza, kaže Vaso Knežević i dodaje Borovičko jezero pogodno jeza šaranski ribolov, Otilovićko jezero za varaličarski revir, dio toka Ćehotine u Rabitlju za mušičarki revir, a ostatak voda za sportski turizam na divljim vodama koji je veoma tražen.. Prednost naše ponude bi bila autohtona riba u divljim rijekama i u divljem nenaseljenom predjelu kao što je kanjon rijeke Ćehotine u većem njenom toku.

Zato, budimo malo više savjesni prema prirodi, jer će nam ona u budućnosti mnogo više dati blagodeti!“, saopštio je Vaso Knežević, predsjednik SRK „Lipljen“.

Iz kluba kažu da je u toku realizacija projekta SRK „Lipljen“, pod nazivom „Razvoj ribolovnog turizma kroz formiranje ribolovnog revira Otilovićko jezero“, koji je odobren od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja CG, a u okviru međunarodnog projekta „Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“. U okviru ovog projekta, vrijednog 10 000 eura, biće osnažena ribočuvarska služba sa nabavkom novog čamca na motorni pogon za Otilovićko jezero, izgrađena tri hladnika na ribarskoj stazi na jezeru i planirano je i poribljavanje Otilovićkog jezera sa ribom mladicom (Hucho hucho) sa kojom još niko u Crnoj Gori nije vršio poribljavanje a inače je zaštićena vrsta salmonidnih riba.

Komentariši