PODIJELI

Na 17. Manifestaciji „Dani pljevaljskog sira“, najbolji stari sir izložila je Miladinka Vučetić iz Brvenice. Miladinki je ovo prvi put da osvaja  prvu nagradu, dobila je  muzilicu, pehar i 100 evra. Na ovogodišnjim Danima sira učestvovalo je 90 izlagača koji su donijeli 166 uzoraka svojih mliječnih proizvoda.

Manifestacija „Dani pljevaljskog sira“ održava se od 2000. godine, a u petak, 19. Oktobra 2018. godine održana je 17. put.

Ove godine učestvovalo je oko 90 izlagača iz Pljevalja i regiona koji su donijeli 166 uzoraka svojih mliječnih proizvoda. Zvanično otvarajući „Dane pljevaljskog sira“, predsjednik Opštine, Mirko Đačić, naglasio je da je pljevaljski sir prvi dobio oznake zaštite i istakao da su godišnji prihodi od proizvodnje i plasmana pljevaljskog sira na nivou oko 8 miliona eura.

Đačić je kazao da su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Pljevlja samo tokom prošle godine uložili više od 2 miliona eura u razvoj poljoprivrede i ruralnih područja naše opštine.

Prema ocjeni stručnog žirija, najbolji stari sir donijela je Miladinka Vučetić iz Brvenice. Ona je dobila muzilicu, pehar i 100 evra.

Drugu nagradu u kategoriji stari sir osvojila je Milojka Kušljević iz Lađane i 200 evra, a treće mjesto i 100 evra pripalo je Radinki Bajić iz Lijeske.

Po tradiciji, najbolji stari kajmak pravi se u Bobovu. Ilija Božović iz Bobova osvojio je prvo mjesto i 250 evra.

Drugu nagradu za stari kajmak i 100 evra osvojila je Božidarka Ivanović iz Bobova, a treće mjesto i 100 evra pripalo je Adviji Demirović iz Boščinovića.

U kategoriji mladi kajmak, prvo mjesto i 200 evra osvojila je Milojka Kušljević iz sela Lađane, drugo mjesto i 150 evra pripalo je Branojki Ječmenici iz Rabitlja, a treće mjesto i 100 evra osvojila je Cica Lučić iz Meljaka.

Najbolji ovčiji sir donijela je Milka Pivljanin iz Velikih Krća i osvojila nagradu od 200 evra.

U kategoriji specijalnih vrsta sireva, prvo mjesto i 200 evra pripalo je Rajki Ćirović iz Odžaka, drugo mjesto i 150 evra osvojila je Gordana Dulović iz Kolašina, a treće mjesto i 100 evra Rada Ćipranić iz Odžaka.

Organizator ove manifestacije je Sekretarijat za privredu opštine Pljevlja uz podršku Ministartsva poljoprivrede i ruralnog razvoja i u saradnji sa NVO “Pljevaljski sir”. Nagrade je uručivao sekretar Sekretarijata za privredu, Budimir Bajčetić koji se na svečanosti zahvalio svim učesnicima i gostima što su došli i podržali ovu značajnu manifestaciju.

Načelnica Direkcije za politiku kvaliteta u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Merisa Čekić istakla je da i ovogodišnja manifestacija potvrđuje da su Pljevlja grad sira. Da bi ostvarili punu valorizaciju “Pljevaljskog sira” na tržištu, ističe Čekić, nije dovoljno samo zaštiti naziv proizvoda, već je potrebno nastaviti rad u cilju potvrde i korišćenja zaštićene oznake na tržištu.

Takmičarski dio Manifestacije „Dani pljevaljskog sira“ održan je u Hotelu Pljevlja, a prodajni dio u holu hotela i u Mliječnoj pijaci.

Komentariši