PODIJELI

Skupština saveza sindikata i Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata podržala je u načelu izmijenjeni prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja o izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na zajedničkoj sjednici Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata  i Skupštine Saveza sindikata, koja je održana juče, njihovi predstavnici su se upoznali sa rezultatima razgovora sa predlagačem Nacrta, u vezi sa četiri ključna zahtjeva.

“I jedna i druga centrala su odlučile da prihvate kompromisno rješenje četiri zahtjeva, ali to je uslvono prihvaćeno i da se nastavi priča oko ostalih zahtjeva”, saopštio je Dušan Zarubica.

Zahtjevi se, kako su podsjetili, odnose na to da se uz uslov za starosnu penziju od 40 godina staža osiguranja kumulativno propiše 61 godina života.

“Zahtjev je i da se iz obračunskog perioda izračuna visine penzije, do 2030. godine, isključe zarade, odnosno osnovica osiguranja iz jedne četvrtine perioda staža osiguranja koje su za osiguranika najnepovoljnije”, navodi se u saopštenju.

Zahtjev je i da se starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju zaustavi na 66 godina života za muškarca i 64 za ženu, a uz to da se, u narednih šest godina, starosna granica za prijevremenu penziju podigne na 63 godine života, odnosno po dva mjeseca svake naredne kalendarske godine.

Da napomenemo, prethodni predlog Ministarstva rada da se u punu penziju ide kada se ostvare oba uslova 40 godina staža i 65 godina starosti.

Iz USSCG i SSCG su podsjetili da je zahtjev i da se u budžetu za narednu godinu obezbijede sredstva za povećanje nominalnog iznosa najniže penzije.

Komentariši