PODIJELI

Termoelektrana Pljevlja obilježava trideset šest godina uspješnog rada i poslovanja u znaku početka ekološke sanacije prvog bloka uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela.

U dva vezana projekta u termoelektrani Pljevlja, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa do 2022. biće uloženo oko 60 miliona eura, stoji u saopštenju EPCG povodom obilježavanja 36 godišnjice poslovanja.

Kao uvod u ekološku sanaciju prvog bloka, prvi smo  u regionu uveli sistem onlajn monitoringa položaja vatre u kotlu, kao  preduslova za svođenje azotnih oksida u dimnom gasu na dozvoljeni nivo. Onlajn monitoringom se smanjuje i količina štetnih čestica koje odlaze u vazduh, jer je sagorijevanje potpunije, kaže se u saopštenju.

U prvoj polovini 2018. godine TE Pljevlja je proizvela 620.349,11 megavat časova električne energije što je šest odsto više od plana.

Za poslednjih 36 godina rada Elektrana je odradila oko 190.000 radnih sati. To je za ovu vrstu oprme i rekonstrukcije koje su rađene dovoljan osnov da ovaj blok ima svu pažnju koja je potreba i bude u narednim decenijama glavni oslonac elektroenergetskog sistema naše države.

Kontinuirana ulaganja u ovaj objekat, koja su dostigla 60 miliona eura za prethodnih deset godina, rezultirala su pozitivnim efektima u pogledu povećanja snage i pouzdanosti rada Elektrane. Na osnovu ovih ulaganja, kroz dimenziju pouzdanosti, iskorišćenosti kapaciteta i tehnoloških unapređenja, dostignut je takav nivo da u narednih 100.000 sati rada Termoelektrane nema potrebe za kapaitalnim ulaganjima i složenijim rekonstrukcijama, osim u ekološku sanaciju prvog bloka, koja je planirana u naredne tri godine, navodi se u saopštenju.

Na efikasnije poslovanje TE ‘Pljevlja’ svakako će uticati i preuzimanje Rudnika uglja Pljevalja od strane EPCG.

Odgovoran i posvećen odnos prema poslu zaposlenih u Elektrani garancija su pouzdanog rada ovog objekta, koji predstavlja važnu karitku stabilnosti elektroenergetskog sistema, zaključili su u EPCG.

Komentariši