PODIJELI

U ponedjeljak i utorak, u hotelu Franca biće održana druga Nacionalna konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori.

Druga Nacionalna konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori biće održana u ponedeljak i utorak, 29. i 30. oktobra u hotelu Franca. Tema ovogodišnje konferencije je Evropska perspektiva ruralnog razvoja i poljoprivrede u Crnoj Gori.

Organizatori su: Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, opština Pljevlja i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Partneri druge Nacionalne konferencije su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Stalna radna grupa za regionalni ruralni ruralni razvoj u Jugostočnoj Evropi.

U dvodnevnom radu učestvovaće preko 100 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije, kaže sekretar Sekretarijata za privredu Budimir Bajčetić i naglašava da će ova konferencija poslužiti kao osnova za prenošenje, primjenu i sprovođenje strateškog opredjeljenja Crne Gore u oblasti poljoprivrede i održivog ruralnog razvoja, kao i platforma za saradnju svih relevantnih aktera na putu razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u kontekstu opšteg opredjeljenja Crne Gore ka procesu pridruživanja EU.

Druga Nacionalna konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori počeće u ponedeljak, 29. oktobra u 11 sati. U ime domaćina prisutnima će se obratiti sekretar Budimir Bajčetić i predsjednik opštine Mirko Đačić.

Učesnicima Nacionalne konferencije zvanično će se obratiti I Milutin Simović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, Ratko Bataković iz Mreže za riralni razvoj, Aivo Orav iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Boban Ilić iz SWG-a I Dragan Roganović iz Evropske mreže za ruralni razvoj.

Prvog radnog dana na panel diskusiji obradiće se dvije teme IPARD program u Crnoj Gori i LEADER mjere u Crnoj Gori i formiranje Lokalnih akcionih grupa. Istog dana u 19 časova biće Agro veče na kome će biti dodjeljene nagrade MOBA za doprinos poljoprivredi u ruralnom razvoju. Ovo priznanje prošle godine pripalo je opštini Pljevlja.

Drugog dana rada konferencije biće, takođe u panel diskusiji, obrađene dvije teme – Lokalne strategije ruralnog razvoja u Crnoj Gori i lokalne mjere podrške i Perspektiva razvoja zelene ekonomije u lokalnim zajednicama.

Učesnici će na kraju drugog radnog dana definisati agende i zaključak druge Nacionalne konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori.

Komentariši