PODIJELI

Tema ovogodišnje Nacionalne konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori je Evropska perspektiva ruralnog razvoja i poljoprivrede u Crnoj Gori.

Prva Nacionalna konferencija održana je prošle godine u Nikšiću. Domaćin ovogodišnje druge Nacionalne konferncije je opština Pljevlja a pored nje organizatori su Mreža za ruralni razvoj Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

Nakon promotivnog filma o prirodnim resursima naše opštine prisutne je pozdravio sekretar Sekretarijata za privredu Budimir Bajčetić.

U ime domaćina sve prisutne pozdravio je predsjednik opštine Pljevlja podsjetivši na sve resurse sa kojima raspolaže opština a posebno na poljoprivredni sektor koji treba jačati.

Mreža za ruralni razvoj Crne Gore nastala je u cilju ujedinjenja ruralnog i civilnog sektora u Crnoj Gori kako bi omogućila da se čuje glas ruralne popoluacije. O tim aktivnostima i budućem radu govorio je njen osnivač i predsjednik Mreže, Ratko Bataković.

Dugogodišnji partner i prijatelj Mreže za ruralni razvoj je Stalna radna grupa za ruralni razvoj Jugoistočne evrope. O počecima i radu SWG-a i daljem razvoju ruralnih sredina u region govorio je  generalni sekretar Boban Ilić.

Učesnike druge Nacionalne konferencije poljoprivrede i ruralnog razvoja pozdravio je i predstavnik Mreže partnerstva za ruralni razvoj Evrope Dragan Roganović.

Druga Nacionalna konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori zvanično je otvorio potpredsjednik Vlade i minister poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, naglasivši da mu je posebno drago što su se na jednom mjestu okupili vrijedni domaćini, preduzetnici i donosioci odluka na loklanom i državnom nivou. Konferencija ima međunarodni karakter, jer cilj i jeste definisanje zajedničke politike prema jednoj adresi, prema Evropskoj uniji.

IPARD program u Crnoj Gori i LIDER mjere u Crnoj Gori su teme današnjih učesnika Nacionalne konferencije, a sutra će biti obrađene, takođe dvije teme – Lokalne strategije ruralnog razvoja u Crnoj Gori i lokalne mjere podrške i Perspektiva razvoja zelene ekonomije u lokalnim zajednicama.

Komentariši