PODIJELI

Saopštenje za javnost NVO „HUSEIN PAŠA – PLJEVLJA“ Veoma smo pažljivo posmatrali poslednje izjave u lokalnim medijima od pojedinih političkih faktora, vjerskih velikodostojnika i nevladinih udruženja i osjetili smo potrebu da osudimo tendeciozne izjave i zapaljive apele na međuvjerske sukobe.

Kao NVO koja se bavi baštinjenjem bošnjačke kulture i tradicije, kojoj je svakako, na našim prostorima, vjera osnovni stub očuvanja, osjećamo da je nekome za cilj da mi na tom putu ne uspijemo, štaviše, da uopšte u Pljevljima i ne bude muslimana, to jest Bošnjaka, već da svi budemo hrišćanski Srbi. Kada se čuje od predstavnika SPC-a da je dan Svete Petke „Slava Grada Pljevalja“, šta drugo da pomislimo, osim da imaju tendenciju da su Pljevlja grad u kome svi svetkuju Slavu, to jest hrišćanski praznik, a to znači da su svi Hrišćani ili nisu građani ovoga grada?

To podsjeća na onu staru politiku Ilije Garašanina, koja je izgleda i dalje aktuelna, imajući u vidu da sve izjave koje su vezane za ovu „Slavu grada“ imaju isti izvor – Zvanični Beograd. Nije nas začudilo da je pozvan da nas sve osvešta i Eparh Mileševski lično, jer je i njegov prethodnik sveštao one tenkove koji su išli da odrađuju projekat „Narčetanije“ devedesetih godina u susjednu Bosnu prema našim tamošnjim sunarodnicima.

Prepoznali smo da to ide iz iste kuhinje iz svih izjava, od predsjednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića, preko njegovih filijala ( političkih partija) ovdje u Crnoj Gori pa sve do NVO koje su napravljene samo za projekat „Velike Srbije“. Osim što je poljuljan međuvjerski i međunacionalni sklad, za rezultat smo dobili da se pišu od strane njihovih sljedbenika stihovi koji pozivaju na ubijanje opštinskog činovnika u Pljevljima koji je Bošnjak, koji se u pjesmi opjevava kao Turčin kog će neki Uskok ubiti ili nožem ili kuburom, sve to opjevano uz turske gusle, i postalo hit na društvenim mrežama.

Nadamo se da će Crna Gora pokazati kapacitet da zaštiti sve građane od ovakvih ozbiljnih prijetnji, da će omogućiti svakom svom lojalnom građaninu da bude ono što jesete po svom vjerskom uvjerenju, da mu se ako je musliman ne nameće da mora imati slavu, jer je to suprotno od islamskih principa. Mi vjerujemo našoj državi, i znamo da je ovo nešto što izjeda i nju samu, i da je ovo shvatila ozbiljno i da će odgovorno riješiti ove probleme.

Znamo da ovo nije mišljenje svih hrišćana ovoga grada, već je riječ o nečasnim izuzecima, i kako bi očuvali naše odnose kao dobre komšije i sugrađani, najbolje nam je da u svemu sarađujemo i pomažemo se i dopunjujemo, ali kada su u pitanju osjetljive teme kao što je vjersko osjećanje i vjera, najbolje nam je da se u tome držimo one stare dobre Kur’anske : „Vama Vaša vjera, meni moja“

Pljevlja NVO „Husein paša – Pljevlja“ Predsjednik udruženja, Denijal Geljić

Komentariši