PODIJELI

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, prošle sedmice povećan je broj visokoškolaca za oko 700.  Broj nezaposlenih povećao se prijavom korisnika koji su završili šesti krug stručnog osposobljavanja i 500 svršenih studenata. Tako da je sada registrovano 2.067 diplomaca spremnih za sedmi krug stručnog osposobljavanja.  Da podsjetimo, rok za prijavljivanje visokoškolaca je 15. novembar.

U Crnoj Gori bez posla ukupno je  6.321 visokoškolac, što je u poređenju sa prošlom godinom manje za 22 odsto.Među nezaposlenim visokoškolcima, 247 su masteri i magistri, a 13 doktori nauka, piše Pobjeda, prenose elektronski mediji.

Na tržištu rada, posljednjih godinu, u vidu ponude, tražnje ili zapošljavanja bilo je prisutno 757 visokoškolskih zanimanja, sistematizovanih u 62 područja rada.

“Dominantno učešće, u tim kretanjima, imalo je šest grupa zanimanja vaspitači i nastavnici društveno-humanističke oblasti, ekonomisti, pravnici, menadžeri i organizatori, društveno-humanistička zanimanja i zanimanja ugostiteljstva i turizma i činili su 65 odsto ukupne ponude visokoškolaca tokom posljednje godine”, analizira pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje mr Goran Bubanja.

Prema analizi informatičari i statističari najbrže dolaze do posla.

Izvor: Dnevne novine

Komentariši