PODIJELI

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest ženske populacije i čini 16% svih malignih bolesti kod žena. Zato se u oktobaru širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke. Mada prevenciji karcinoma dojke treba posvetiti svih 365 dana u godini jer je šansa za izlječenje rano otkrivenih tumora iznad 85%, kažu doktori.

Ginekološnja iz dispenzeru za žene Doma zdravlja Pljevlja dr Milena Džuverović rekla nam da je u Pljevljima u ovoj godini registrovano 15 novooboljelih pacijentkinja od karcinoma dojke. Veliki je porast u odnosu na prošlu godinu kada je bilo pet novooboljelih pacijentkinja. Ono što je zabrinjavajuće je i podatak da se ova bolest javlja u petoj ili četvrtoj deceniji a do nedavno je to bilo u šestoj deceniji.

Doktorka Džuverović ističe da Pljevljanke u posljednje vrijeme imaju naviku da kontrolišu svoje zdravlje, mada još uvjek to nije preventivno. Većina ih dolazi kada već otkriju neke promjene na dojci ili kada neko blizak u porodici oboli o dove opake bolesti. Porodična anamneza je vrlo bitna, s toga žene u čijoj porodici su bliski srodnici baka, majka, sestra ili tetka imale problem sa karcionom dojke trebaju preventivno doći na pregled. Karcinom dojke brže napreduje kod mlađih žena. Iz dispanzera poručuju da je na prvi pregled poželjno doći poslije 35. godine a prvi mamografski pregled potrebno je uraditi nakon 40. godine ukoliko nema promjena ili je dobra i porodična anamneza. Jer rano otkrivanje karcinoma dojke veličine između jedan i dva centimetra je izlječiv.

Dakle, prevencija ja najbolji saveznik u borbi protiv karcionma dojke. Poslije izabranih ljekara i specijalista koji upućuju pacijentkinje na prve pregled mediji imaju veliku ulogu u edukaciji žena i uticaju na preventivne preglede.

Ružičasti oktobar u svijetu se obilježava od 1985. godine, u preko 40 zemalja.

Komentariši