PODIJELI

Crna Gora je na listi Doing Duing business po lakoći poslovanja od 190 zemalja na 50. mjestu, što je ukupni skor.

U kategoriji Početak poslovanja, država nam je zauzela 90. mjesto. Tu poziciju zaslužila je zahvaljujući sljedećim kriterijumima: osam procedura za početak biznisa, 12 dana, trošak 1,3 odsto prihoda po stanovniku i 0% prihoda po stanovniku troška za početak poslovanja.

U Srbiji, na primjer, za početak biznisa potrebno je 5,5 dana a u Hrvatskoj 22,5 dana.

U kategoriji dobijanja građevinskih dozvola, Crna Gora je na 75. poziciji, jer za taj dokument treba proći osam procedura, čekati čak 152 dana i platiti 9,6 odsto knjigovodstvene vrijednosti nekretnine, dok je indeks upravljanja kontrolom gradnje 12.

Najgori rang Crna Gora ostvarila je u kategoriji dobijanja električne energije – tek 134. To se može zahvaliti činjenici da je za električni priključak potrebno proći sedam procedura, čekati 142 dana, platiti 418,7 odsto prosječnog prihoda po stanovniku dok je na skali od 0 do 8 pouzdanost snabdijevanja i transparentnost indeksa ocijenjena sa peticom.

Za registrovanje svojine potrebno je 6 procedura, 69 dana, košta 3,2 odsto prihoda po stanovniku dok je na skali od 0 do 30 indeks kvaliteta katastra ocijenjen sa 17,5.

Komentariši