PODIJELI

Dijete uzrasta između 12 i 17 godina dnevno provede oko osam sati ispred raznih vrsta ekrana, pokazalo je istraživanje koje su u okviru kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” sproveli Agencija za elektronske medije (AEM) i UNICEF.

Istraživanje, koje su u okviru kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” sproveli Agencija za elektronske medije (AEM) i UNICEF biće  predstavljeno u ponedjeljak.

Ovo istraživanje je pokazalo  da dijete uzrasta od 12 do 17 godina,  tri i po sata dnevno koristi mobilni telefon, oko dva sata dnevno gleda TV, oko sat i po vremena je ispred kompjutera ili laptopa, nešto manje od sat vremena dnevno igra igrice i oko dvadesetak minuta dnevno provede ispred tableta.

Međutim, šest od deset roditelja nijesu zabrinuti količinom vremena koje njihova djeca provode uz neki od ekrana, već misle da im djeca imaju dobru ravnotežu između vremena provedenog ispred ekrana i vremena za druge aktivnosti.

Sudeći po rezultatima istraživanja, međugeneracijski jaz u korišćenju medija prisutan je u Crnoj Gori, pa se djeca uzrasta 12‒17 godina prvo informišu preko interneta, dok njihovi roditelji prve informacije potraže na televiziji.

Svako drugo dijete kazalo je da se dešavalo da roditelji, kada su zauzeti, uključe TV ili YouTube i puste ih da gledaju šta hoće da bi završili svoje obaveze na miru, dok oko 40% roditelja priznaje da to radi često ili s vremena na vrijeme.

Svako drugo dijete (47%), kako se navodi, zainteresovano je da učestvuje u produkciji TV programa za djecu, a svaki drugi roditelj (49%) bi podržao svoje dijete u tome.

“Međutim, polovina roditelja ne bi poslala dijete na TV takmičenja u pjevanju, plesu, glumi i slično, jer smatra da je za dijete bolje da kritiku stručnjaka dobije bez pritiska javnosti. Zabrinjavajuće je da svako peto dijete uzrasta 9‒17 godina nije pročitalo nijednu knjigu (van školskih zadataka) u posljednjih godinu dana, kao ni 43% njihovih roditelja. Konačno, većina djece i roditelja tokom posljednjih godinu dana nijednom nijesu bili u pozorištu, bioskopu, muzeju ili na izložbi slika, što ukazuje na krizu kulture za djecu, mlade i roditelje”, navode iz AEM-a.

Istraživanje o korišćenju medija sprovedeno je na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.050 roditelja i 655 djece uzrasta 9‒17 godina kroz upitnik koji se popunjavao u domaćinstvima širom Crne Gore tokom avgusta 2018.

Izvor: RTCG

Komentariši