PODIJELI

U lijepom vremenu više uživamo tokom jesenjih mjeseci, nego što smo mogli tokom kišnog i prilično varljivog juna i jula. Temperature i sunčani dani više karakterišu početak ljeta, nego jesen. Jesenje dane i mjesece ove godine karakteriše i malo padavina.

Iz Meteorološke stanice našeg grada saznali smo da je srednja mjesečna temperature u septembru iznosila 14,8 stepeni celzijusa. Najtopliji septembarski dan bio je 1. septembar sa maksimalnom temperaturo 30,1 stepen celzijusa. Najniža temperatura izmjerena je 27. septembra od -3 stepena. U septembru je bilo osam kišnih dana.

Većina nas zaboravlja kakvo je bila jesen prošle godine. Omame nas lijepi dani pa nam se čini da odavno nije bilo tako lijepo. Zato su tu meteorološki podaci koji nas posjete. Tako je zabilježeno da je i septembar 2017. godine bio izuzetno lijep. Srednja mjesečna temperatura bila je 14,5 stepeni celzijusa. Prvi septembar i prošle kao i ove godine bio je najtopliji septembarski dan i izmjerena je maksimalna temperatura od 33,6 stepeni što je tri stepena bilo toplije nego istog dana ove godine. Minimalna temperatura prošlogodišnjeg septembra bila je 2,9 stepeni.

U oktobru ove godine bilo je šest dana sa padavinama. Maksimalna dnevna temperatura izmjerena je 6. oktobra od 26 stepeni celzijusa a najniža 25. oktobra i bila je -0,9 stepeni. Srednja mjesečna temperatura u oktobru je 11,3 stepena celzijusa. Podaci od prošle godine pokazuju da je ovogodišnji oktobar topliji. Srednja mjesečna temperatuta je 11 stepeni što je za tri stepena veća srednja mjesečna temperatura od prošlogodišnjeg oktobra, a iznosila je 8 stepeni.

Ipak u oktobru 2017. godine maksimalna dnevna temperatura bila je veće od ovogodišnje oktobarske, jer je 17. oktobra izmjereno 28 stepeni, ali je i minimalna temperatura bila -4,2 stepena 31. oktobra što je niža od najniže ovogodišnje oktobarske temperature.

Povišene temperature u odnosu na prosjek bilježimo i u prvoj dekadi novembra. Srednja temperatura za prvu dekadu novemra je 9,9 stepeni. Maksimalna dnevna temperatura zabilježena je 4, novembra od 24 stepena a najniža jutros, 9. novembra od -0,6 stepeni.

Po meteorološkim podacima srednja mjesečna temperatura u novembr prošle godine bila je 3,7 stepeni a maksimalna temperatura zabilježena je 2. novembra od 17 stepeni, što je 4 stepena niža temperatura od ovogodišnje novemarske koja je iznosila 24 stepena.

U Pljevljima ovakvi dani znače mnogo. Velika je ušteda u ogrevu a i na selu su stočari više nego zadovoljni, jer stoka i u novembru izlazi na pašu.

Pored toga lijepo vrijeme doprinijelo je i ambijentalnom izgledu. Mnoge terase, balkoni i bašte su još uvjek cvjetni. Pogledajte samo ovo sardone naše sugrađanke Dare Knežević, nisu na većini balkona bili ljepši i rascvjetaliji ljetos.

Komentariši