PODIJELI

„Стари су се ђаволи бојали крста, а данашњи се боје слободе“, записао је својевремено Његош. Ко је могао и замислити да ће данашњој „ђавољој“ власти у Црној Гори сметати све што је српско. На удару су Српска православна црква, српски језик и ћирилица, српски национални симболи, историја, култура и традиција.

У „најбољој“ традицији комунистичких власти у Црној Гори, које су након Другог свјетског рата затварале говеда у црквама, данашњи предсједник владе назива „лименим објектом“ цркву на Румији и пријети њеним рушењем. Академику Матији Бећковићу, највећем живом српском пјеснику и својевремено добитнику Његошеве награде, са још тројицом српских интелектуалаца, универзитетским професорима, Александром Раковићем и Дејаном Мировићем и историчаром Чедомиром Антићем забрањен је улазак у Црну Гору. То што је Бећковић добитник Његошеве награде, у овом случају је отежавајућа околност, јер данашња власт у Црној Гори, ни сама, не зна шта ће са Његошем, а најрадије би га протјерала из читанки и из Црне Горе.

Због тога су одустали од сопственог предлога Закона у коме би 13. новембар дан Његошевог рођења био проглашен Даном културе. Урадили су то чим им је Бошњачка странка, њихов коалициони партнер ускратила подршку за такав предлог. У данашњој Црној Гори власт нема цијену, какав Његош и бакрачи, историја, култура и традиција Црне Горе, све су то трице и кучине у односу на ничим ограничену тродеценијску власт ДПС-а и његових коалиционих сателита. Све за власт, а власт низашта.

Није чудо што је дискриминаторска власт ДПС-а забранила Свечану академију поводом Свете Петке крсне славе града Пљеваља и 100 година од ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије. И да би све било у духу старе окупаторске крилатице „завади па владај“, забрану је потписао човјек који се национално изјашњава као Бошњак, умјесто да та слава и јунаштво по мјери ДПС-а припадне неком од људи који су се не тако давно изјашњавали као Срби. Много би било поштеније да је поменуту забрану потписао актуелни предсједник општине.

На све ово, из такозваних грађанских странака стижу поруке, да се не треба бавити идентитеским питањима, јер се тако, забога иде на руку ДПС-у. Како да гледамо у фрижидер и причамо о кобасицама кад је у државним институцијама у Црној Гори запослено између 5 и 7 % Срба, иако их према последњем попису у Црној Гори има безмало 30 %.  Да зло буде веће сви су они запослени прије велике шизме у ДПС-у 1997 године. Сама чињеница да се годишње у Црној Гори запосли само 13 Срба податак је за рубрику вјеровали или не. И сви су они морали претходно да постану национални Црногорци, а потом да се учлане у неку странку из владајуће коалиције.

Зато није чудо што је између два последња пописа у Црној Гори нестало више од 20 хиљада Срба. И никога због тога није забољела глава, а да је нестало толико кућних љубимаца, сигурно би се огласила многа удружења за заштиту животиња. На крају да опет завршимо са Његошем „удар нађе искру у камену“. А та искра су млади Црне Горе, попут даниловградских гимназијалаца који су и ове године одржали лекцију својим професорима и црногорској власти, кад су за дан школе истакли транспарент:

Гимназија града Данилова,

На дан Св. Апостола Луке,

Опет брани ћирилична слова

И опстанак Вукове азбуке!

Баш аферим господо гимназијалци.

У Пљевљима, 12.11.2018. године   

ПОКРЕТ ЗА ПЉЕВЉА

Komentariši