PODIJELI

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović  učestvovao je u Bijelom Polju u jednoj od akcija pošumljavanja koje ovih dana Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za šume sprovode na cijeloj teritoriji Crne Gore. Akcija se simbolički odvija po sloganom – Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica.

Tokom jeseni, planirano je da se širom Crne Gore zasadi 630.000 sadnica, autohtonih vrsta. Vlada je, u okviru brojnih aktivnosti za očuvanje i unapređenje šumskih resursa, za ovu aktivnost pošumljavanja opredijelila 200.000 eura.

Potpredsjednik Simović je sa akcije pošumljavanja koja je održan 12. novembra, u Bijelom Polju, poručio da akcija pošumljavanja – 630 hiljada sadnica – po jedno stablo za svakog građanina, ima za cilj da probudi najširu društvenu energiju i konkretnim činjenjem pokaže zajedničku brigu i odgovornost za očuvanje dragocjenih prirodnih resursa kakve su šume.

Akcija „Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica“ sprovodi se intenzivno već dvije sedmice na definisanim lokacijama na cijeloj teritoriji države. Resorno Ministarstvo je svim područnim jedinicama Uprave za šume dodijelila 17 motornih sadilica koje će u značajnoj mjeri omogućiti efikasniju i kvalitetniju sadnju na terenu.

Na području opštine Pljevlja biće zasađeno 50.000 sadnica bijelog bora i smrče. Sadnja je započela u gazdinskoj jedinici Korjen, 81. odjeljenje, na goleti iznad kopa Rudnika uglja “Potrlica”, a sadnju prate i nadgledaju šumarski inžinjeri i šumarski tehničari. Jelica Paldrmić, diplomirani inžinjer šumarstva naglasila je da će prvenstveno biti pošumljavane opožarene površine, a da će se jedan dio sadnica podijeliti vlasnicima privatnih šuma kao i domaćinima koji žele da na svom imanju posade ove sadnice.

Izvor: MPRR

Komentariši