PODIJELI

Početkom slijedeće godine Kuća meda dobiće kompletnu automatsku liniju za pakovanje meda. Nabavka opreme realizuje se u okviru MIDAS programa, a vrijednost ugovora je 86,3 hiljade eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i izvršni direktor kompanije Agrotec, jedne od najvećih evropskih trgovinskih kompanija za poljoprivrednu opremu, gospodin Marco Girelli, potpisali su Ugovor o nabavci automatske linije za punjenje meda, koja će biti instalirana u Kući meda, u Danilovradu.

Nabavka nove opreme nastavak je zajedničkih, kontinuiranih i partnerskih aktivnosti Vlade i pčelara, odnosno Ministarstva poljoprivrede i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, u cilju stvaranja uslova za unapređenje sektora pčelarstva, snaženje agrobiznisa u ovoj oblasti i brendiranja kvalitetnog crnogorskog meda.

Ugovorom je predviđena nabavka kompletne automatske linije za pakovanje meda. Istim ugovorom predviđena je nabavka prateće opreme za skladištenje, homogenizaciju i dekristalizaciju meda, kao i oprema za pranje i sterilizaciju ambalaže i ostali pribor neophodan za proces pakovanja meda. Nabavka opreme realizuje se u okviru MIDAS programa. Vrijednost ugovora je 86,3 hiljade eura, a rok isporuke opreme је šest sedmica od dana potpisivanja.

Ukoliko sve bude teklo po planu, oprema bi trebalo da bude isporučena u Kuću meda početkom januara 2019 godine. Instaliranjem linije za pakovanje meda u Kući meda biće zaokružen proces planiranih prerađivačko – proizvodnih sistema. Kvalitetan crnogorski med, upakovan na jedinstven način, u moderno dizajniranoj ambalaži, biće kao prepoznatljiv crnogorski proizod ponuđen potrošačima širom Crne Gore i turistima, a vjerujemo da će se naći i na tržištima van zemlje, rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je u istom partnerstvu, u prethodnom periodu nabavljena oprema za sterilizaciju i preradu voska, oprema za proizvodnju invertnog sirupa i linija za proizvodnju pogača, koje su značajno doprinijele podizanju kvaliteta pčelarenja i unapređenju pčelarstva u Crnoj Gori. Paralelno sa nabavkom opreme za pakovanje meda, Ministarstvo u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija razvija proceduru za otkup i pakovanje meda koja će definisati uslove pod kojima će budući kooperanti moći da pakuju i plasiraju svoj med upakovan u Kući meda.

Izvor: MPRR

Komentariši