PODIJELI

Uraditi analizu poreske politike u dijelu visine stopa doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i razmotriti mogućnost smanjenja ovih stopa kako bi se smanjilo opterećenje na bruto zarade zaposlenih u privredi i povećala konkurentnost uz istovremenu analizu sive ekonomije i iznosa minimalne zarade, navedeno je u ekonomskim preporukama koje je Centralna banka (CBCG) predložila Vladi za narednu godinu, prenosi RTCG.

CBCG navodi da bi smanjenje dažbina mogle biti efikasne mjere za povećanje konkurentnosti i smanjenje neformalne ekonomije, što su ključni preduslovi za ubrzanje privrednog rasta.

Oni predlažu i da se kreira model za mjerenje neformalne (sive) ekonomije i njenog učešća u BDP-u, na osnovu čega bi se definisao set jasnih i konkretnih mjera za smanjivanje sive ekonomije, pišu Vijesti.

“S tim u vezi, potrebno je jačanje kapaciteta institucija i drugih tijela zaduženih za ovu oblast, kao i podizanje nivoa odgovornosti za efikasnost implementacije utvrđenih mjera. Pojačati kontrole i inspekcijski nadzor u svim oblastima privređivanja, a naročito u oblasti građevinarstva, turizma i ostalih uslužnih djelatnosti (naročito kod zanatlijskih radnji). Dodatno ojačati ulogu i nadležnosti inspekcije rada u cilju smanjenja rada ‘na crno’ i unaprijediti ukupne kapacitete inspekcija, uz bolju koordinaciju i saradnju u radu svih inspekcijskih organa”, naveli su iz Centralne banke.

CBCG traži i povećanje efikasnosti administracije na svim nivoima državne uprave, smanjenje broja procedura, ubrzanje procesa dobijanja dozvola, podsticanje elektronske komunikacije naručito kod Poreske uprave…

Predlažu i da se nastavi sa digitalizacijom javne uprave i proširi jednošalterski princip na ostale usluge na državnom i na lokalnom nivou.

“U cilju korišćenja transfera znanja i pozitivnih iskustava, potrebno je nastaviti sa edukacijom zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima o mogućnostima korišćenja sredstava koje pružaju evropski pretpristupni fondovi i podsticati njihovo učešće u međunarodnim istraživačkim programima. Treba podsticati implementaciju međunarodnih standarda kvaliteta kroz pružanje savjetodavne podrške sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća. Podršku obezbjediti putem pružanja finansijske pomoći i kroz podizanja nivoa znanja u svim oblastima gdje se standardi kvaliteta primjenjuju”, navode iz CBCG, stoji dalje u informaciji na portal RTCG.

Izvor: RTCG

Komentariši