PODIJELI

Juče je počelo suđenje, Željku Lakoviću, radniku firme „Vatrometi Vuković“. Laković je optužen za izazivanje požara, u kome su 22. maja izgorele prostorije Radio televizije Pljevlja. Tužilaštvo ga  tereti za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti, čime je pričinjena materijalna šteta od 118.000 evra.

Okrivljeni Željko Laković izjavio je u Osnovnom sudu Pljevlja da  nije kriv za izazivanje požara koji je uništio prostorije RTV Pljevlja. Laković je 21. maja oko 23 časa ispalio vatromet sa krova zgrade u kojoj bile prostorije RTV Pljevlja. Vještak protivpožarne zaštite Radovan Popović u nalazu je konstatovao da je požar nastao kao posljedica sagorijevanja papirne ambalaže vatrometa. Laković je kazao da su sva punjenja ispaljena i da se u to uvjerio kada ih je pregledao nekoliko minuta kasnije, kada se slegao dim.

“U tim kutijama ne postoji ništa što bi moglo da izazove paljenje, jer kutije nakon što se ispali vatromet postaju obično smeće“, rekao je Laković. Svjedok vatrogasac Vladimir Gomilanović je  kazao da on i njegov kolega nakon ispaljivanja vatometa nisu uočii nikakvu opasnost od požara zbog kojeg bi morali da intervenišu. Na pitanje advokata optuženog Lakovića, Radoša Kastratovića da li ih je Laković zamolio prije nego što siđu sa krova da još jednom provjere kutije iz kojih je ispaljivan vatromet Gomilanović je kazao da on to nije uradio. Gomilanović je kazao  da je radnik u RTV Pljevlja Relja Zeković insistirao da kutije ostanu na krovu zgrade, što su oni i prihvatili. Svjedok Relja  Zeković je kazao da je Laković tražio da se prazne kutije snesu sa krova zgrade, ali da je bila praksa i radnije da se kutije ostave na krovu. Po Zekovićevim riječima kutije bi smradom baruta napunile prostorije RTV Pljevlja Svjedok Dalibor Raonić je u isakazu naveo da je nakon ispaljivanja vatrometa vidio žar veličine teniske loptice, ali da je on nakon pet minuta nestao. Direktor RTV Pljevlja Dejan Milčić kao svjedok je kazao je da je pristup na krov zgrade jedino bio moguć preko izlaza iz prostorija RTV Pljevlja. On je potvrdio i da su vrata na ulazu u RTV Pljevlja bila zaključna nakon što je ispaljen vatromet. Kako suđenju nisu prisutvovali  vještaci Radovan Popović, Milutin Ostojić i Milan Raičević, a nastavak suđenja je zakazan za 21. decembar.

Komentariši