PODIJELI

Mjerna stanica u Gagovića imanju je jedini zvanični izvor podataka o kvalitetu vazduha u Pljevljima. Stručnjaci treba da procjene da li je to dovoljno u gradu koji ima ozbiljne probleme sa kvalitetom vazduha. Podaci iz mjerne stanice su jedini zvanični i drugo je pitanje koliko se kome ti podaci dopadaju. Po pravilu podaci nisu ohrabrujući. Poslednjih par dana mjerna stanica  zabilježila je značajna prekoračenja dozvoljenih vrijednosti pm 10 čestica. Kontaktirali smo sa Agenciju za zaštitu životne srednine da daju komentar ovih podataka. Iz Agencije su odgovorili da pitanja pošaljemo pismeno. U skladu sa dobrom praksom pitanja smo prosledili Agenciji.

Prema podacima sa mjerne stanice za monitoring vazduha Gagovića imanje u Pljevljima, prekoračenja koncentracije pm 10 čestica su bila značajno iznad dozvoljenih vrijednosti. Mjerna stanica je zabilježila sledeće rezultate

24. novembra u 16 časova 612 mikrograma po metru kubnom, 21 čas 1167 mikrograma po metru kubnom, 23 časa 829 mikrograma po metru kubnom.

25. novembra u 2 časa 1141 mikrograma po metru kubnom.

Kako je riječ o značajnim prekoračenjima molim Vas za komentar  ovih rezultata. Takođe javnost zanima da li su uređaji u mjernoj stanici ispravni i ako nisu šta je uzrokovalo taj kvar?

Komentariši