PODIJELI

Peta sjednica Skupštine opštine biće održana u petak, 7. decembra u 10 sati. Predsjednik skupštine Dragiša Sokić za sjednicu je predložio dvije tačke dnevnog reda: predlog Statuta Opštine Pljevlja i predlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o imenovanju Savjeta za predstavke i pritužbe.

U obrazloženju donošenja Statuta Opštine stoji da u konteksu novih zakonskih rješenja ovim Statutom se potpunije, preciznije i na sveobuhvatan način dodatno uređuju pojedina pitanja i odnosi lokalne samouprave.

Zakonom o lokalnoj samoupravi pojedina pitanja iz oblasti lokalne samouprave uređena su na novi i drugačiji način, pa samim tim saglasno odredbi člana 201 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojom je propisano da su opštine dužne da statute usklade sa ovim zakonom o roku od šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu. Ovim statutom izvršena su neophodna usklađivanja, čime je stvoren osnov i za usklađivanje drugih akata iz ove oblasti sa novim zakonom.

Statut je koncipiran u 12 poglavlja, a pri njegovoj izradi korišćena su dosadašnja iskustva, stari Statut opštine Pljevlja, novi Zakon o lokalnoj samoupravi i model Zajednice opština Crne Gore.

Komentariši