PODIJELI

Prosječna zarada (bruto) u oktobru ove godine u Crnoj Gori iznosila je 766 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 510 eura,saopšteno je iz MONSTAT-a.

Prosječna neto zarada u oktobru 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec zabiježila je pad od 0,4 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u oktobru ove u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile pad od 0,2 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u oktobru u odnosu na septembar zabilježile pad od 0,2 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,2 odsto”, navode u MONSTAT-u.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa u oktobru su u odnosu na prethodni mjesec zabilježile rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Ostale uslužne djelatnosti (7,7 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (4,3 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (četiri odsto), Vađenje ruda i kamena (2,7 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (2,5 odsto), Informisanje i komunikacije (0,9 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (0,5 odsto), Obrazovanje (0,2 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (0,2 odsto), snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (0,2 odsto).

Pad je zabilježen u sljedećim sektorima: Usluge smještaja i ishrane (4,6 odsto), Poslovanje sa nekretninama (3,8 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (3,2 odsto), Prerađivačka industrija (2,4 odsto), Trgovina na veliko i malo (2,4 odsto), Građevinarstvo (1,3 odsto), administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,2 odsto), Državna uprava i odbrana (0,7 odsto) i Saobraćaj i skladištenje (0,2 odsto).

Izvor: CdM

Komentariši