PODIJELI

Pčelarsko udruženje „Matica“ nabavilo je pogače za zimsku prihranu pčela. Cijena jedne pogače je 80 centi, a mogu se preuzeti u prostorijama pčelarskog udruženja.

Zima je period kada pčele miruju i kada ih ne treba uznemiravati aktivnostima na pčelinjaku. Većina teoretičara ne preporučuje prihranu pčela prije februara, ali ukoliko pčele ostanu bez hrane, pčelari moraju da ih prihranjuju i u zimskom periodu. Kako smo saznali od predsjednika Pčelarskog udruženja „Matica“, Žarka Dragaševića, udruženje je nabavilo tonu pogača za prihranu pčela. Pogače su nabavljene u „Kući meda“ u Danilovgradu. Svi zainteresovani pčelari mogu da ih kupe po regresiranoj cijeni od 80 centi po jednoj pogači. Pogače se preuzimaju u kancelarijama udruženja, u Gagovića imanju, a pčelari prethodno treba da se čuju sa Gligorijem Vojnovićem. Dragašević napominje da će se pogače kontinuirano nabavljati do aprila tako da će svi pčelari moći da izvrše dobro i kvalitetno prihranjivanje svojih pčela.

Pljevaljski pčelari su već tri godine za redom imali loše sezone i velike gubitke. Pošto ni u sezoni koja je prošla nisu imali prinosa, pčele su zazimljene sa nedovoljnim količinama meda. Dragašević naglašava da ukoliko pčele ostanu bez hrane, odnosno ako probiju mednu kapu, pčelari moraju da stave pogače i u ovom periodu.

Pčelari koji nisu tretirali pčele treba sada da daju oksalnu kiselinu kao završnu borbu protiv varoe, koja je u 2018.  bila vrlo aktivna jer su postojali idealni uslovi za njen razvoj, dodaje na kraju Dragašević.

Komentariši