PODIJELI

Tiho vrijeme bez vjetra pljevaljsku kotlinu učini pravim kotlom za smog i maglu. U protekla dva dana magla je tokom cijelog dana bila prisutna. Smanjivala je vidljivost od 800 do 400 metara. U utorak, 4. decembra u jutarnjim satima vidljivost je bila ispod 200 metara.

Neprovjetrenost pljevaljske kotline utiče na povećano aero-zagađenje. Tako je mjerna stanica u Gagovića imanju u prethodna dva dana u kontinuitetu bilježila prekoračenja satnih koncentracija PM 10 čestica. U ponoć sa ponedeljka na utorak bilo je najveće prekoračenje, gotovo osam puta. Koncentracija PM 10 čestica bila je 391 mikrogram po metro kubnom.

Kako kažu iz Agencije za zaštitu prirode i životne srdeine podaci su prikazani u realnom vremenu tzv. ne validirani podaci, i neophodna je njihova provjera i validacija od strane akreditovane institucije prije zvanične objave u okviru mjesečnih izvještaja o kvalitetu vazduha. Podsjećaju, da je CETI u obavezi da do 15. u mjesecu, dostavi Agenciji zvanični mjesečni izvještaj o kvalitetu vazduha sa validiranim podacima za protekli mjesec, koje će Agencija zatim objaviti na svom sajtu. Do tada Pljevljaci treba da žive u nadi da su mjerni instrumenti destabilizovani i da je situacija mnogo bolja nego što jeste. Pitamo se čemu služi mjerna stanica, koja je zbog validnosti podataka prije godinu izmještena iz Skerlićeve ulice, koja je u centru grada u Gagovića imanje.

Komentariši